Un ciclon polar pătrunde în România: se instalează iarna, val de frig în toată ţara. PROGNOZA METEO a iernii

Meteorologii ne avertizează însă că urmează zile şi mai friguroase. Mijlocul acestei săptămâni ne aduce o schimbare semnificativă.

22 oct. 2018, 07:19
Un ciclon polar pătrunde în România: se instalează iarna, val de frig în toată ţara. PROGNOZA METEO a iernii

Din partea de nord a continentului, o masă de aer rece se deplasează către zona ţării noastre. Va determina apariţia ploilor pe arii extinse, intensificări ale vântului şi scăderi a valorilor termice în mare parte din ţară.

La mijlocul săptămânii vom avea maxime de doar 8 grade la Miercurea Ciuc şi 9 la Suceava. În zonele montane şi submontane, va fi din nou lapoviţă şi ninsoare.

Meteorologii anunţă o iarnă capricioasă, cu episoade de viscol şi ger, deşi este prematur pentru o prognoză exactă a anotimpului friguros.

”E greu să spunem. Cu zece zile înainte, vom spune dacă vom avea zăpadă. În 2017, pe 24 decembrie aveam peste 20 de grade, pe 25 deja se schimbase vremea, iar pe 29 cod roșu de viscol. Pe măsură ce ne apropiem, în noiembrie vom actualiza informațiile pentru iarnă, când ne apropiem vom putea spune unde vom avea zăpadă”, a spus Elena Mateescu.

Vremea se răceşte la finalul lunii noiembrie, iar spre finalul lunii vor avea primele ninsori, anunţă meteorologii.

În decembrie, precipitații mai abundente vor fi în centru, est, sud-est și posibile ninsori în nord, centru și la munte. Sunt posibile nopți geroase în nord și în centru.

Vreme rece și ninsori în nord și în centru se anunţă și în luna ianuarie. Meteorologii vorbesc de două episoade posibile de viscol, perioade cu ger, minime de -20 spre -30 grade.

Directorul ANM a subliniat că România are încă un climat temperat-continental, chiar dacă observăm o prelungire a verilor și a iernilor, în ultimii ani.

Totuși, se pare că va fi una dintre cele mai grele ierni din ultimii ani, cu perioade lungi de viscol și ninsori abundente. Temperaturile vor scădea îngrijorător de mult, iar disconfortul va fi extrem de pronunțat.

PROGNOZA METEO: Cum va fi vremea de Crăciun şi ANUL NOU 2018

Precipitatiile totale lunare vor fi in general apropiate de mediile multianuale, exceptand regiunile centrale, vestice si estice, unde local acestea vor avea o tendinta spre excedent.

PROGNOZA METEO NOIEMBRIE: Cantitatile totale lunare se vor situa in general in limite normale in cea mai mare parte a teritoriului, local excedentare in regiunile centrale.

Temperaturile medii lunare ale aerului vor fi cuprinse in limite apropiate de mediile multianuale in majoritatea regiunilor, local mai ridicate decat acestea in sud-estul tarii.

PROGNOZA METEO DECEMBRIE: Precipitatiile totale lunare vor fi local excedentare in regiunile centrale si sudice si apropiate de mediile climatologice in restul teritoriului.

Temperaturile medii lunare ale aerului vor fi cuprinse in limite apropiate de mediile multianuale in majoritatea regiunilor, local mai ridicate decat acestea in sud-estul tarii.