Un diagnostic cumplit i-a schimbat viaţa unei tinere din Iaşi. Are nevoie de ajutor ca să trăiască

Un diagnostic cumplit i-a schimbat viața radical unei studente din Iași. Alexandra Ioana Conțu a aflat că suferă de leucemie, după ce a mers la medic pentru că se simțea tot mai slăbită și acuza dureri în gât. Tânăra din Fălticeni se află acum sub atenta supraveghere a medicilor de la Institutul Regional de Oncologie din Iași. Părinții și prietenii tinerei spun că Alexandra are nevoie urgentă de sânge și s-au mobilizat pentru ca ea să ajungă la o clinică din străinătate unde ar putea beneficia de tratamentul salvator.

RomaniaTV.net
31 ian. 2018, 17:58
Un diagnostic cumplit i-a schimbat viaţa unei tinere din Iaşi. Are nevoie de ajutor ca să trăiască

Alexandra avea o viață normală. Tânăra, care este studentă la Facultatea de Litere din Iași, se pregătea să aibă o carieră în învățământ. A mers la un consult pentru că se simțea tot mai slăbită și avea dureri de gât. Medicii i-au dat o veste înfiorătoare.

Alexandra Ioana Conțu a descoperit atunci că suferă de leucemie limfoblastica acută, cea mai frecventă formă de leucemie întâlnită la copii și la tineri.

„Alexandra este studentă în an terminal la Facultatea de Litere. Recent a fost diagnosticată cu leucemie limfoblastică de tip T. La sfârșitul lunii noiembrie avea dureri de gât, dar analizele erau perfecte. Am mers și am făcut o ecografie, iar medicul a zis că ar fi bine să meargă la ORL. Am mers și la dentist, ni s-a spus că ar putea fi ceva la masele. La ceva timp, a răcit și au reaparut durerile de gât. Apoi am mers la IRO în Iasi, i s-a făcut puncția și s-a pus diagnosticul”, a povestit Mirel Contu, tatal Alexandrei, potrivit bzi.ro.

Potrivit medicilor, această formă de leucemie este o afecțiune hematologică severă, cauzată de proliferarea necontrolată de celule imature sau de limfoblaști în măsura osoasă.

Pe 17 ianuarie, Alexandra a împlinit 22 de ani, iar aniversarea și-a petrecut-o pe un pat de spital, la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași. Acolo este internată de două luni.

Din cauza bolii, tânăra a fost nevoită să renunțe la studiile pe care le făcea la Universitatea „A.I. Cuza” din Iași. Familia și prietenii sunt alături de ea. Oamenii spun că Alexandra are mare nevoie de trombocite pentru ca starea ei de sănătate să se îmbunătățească.

Potrivit sursei citate, condiția este ca donatorii să fie bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, grupa B lll, RH pozitiv, care să nu aibă probleme de sănătate.

„Facem un apel la toate persoanele care doresc să vină să doneze sânge, deoarece nevoile spitalelor sunt din ce în ce mai mari. Este foarte bine ca în rezerva centrului să existe un stoc suficient, pe categorii de tipuri de sânge. Aceste produse nu le putem avea decât de la prezența donatorilor în cadrul centrului de transfuzii”, a declarat, pentru sursa citată, dr. Lavinia Gabriela Scripcaru, director al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iași.

Părinții Alexandrei vor ca fiica lor să ajungă la o clinică din străinătate unde ar putea beneficia de un tratament mai bun. Oamenii, alături de prietenii tineri, au demarat o campanie de strângere de fonduri pe rețelele de socializare.