Un fost luptător francez a plănuit teribilele atentate teroriste de la Paris şi Bruxelles

Abdelilah Himich, fost luptător în Legiunea străină supranumit de teroriști 'Abou Souleymane', a fost identificat de anchetatori drept unul dintre principalii organizatori ai atentatelor de la Paris și Bruxelles, relatează joi Le Soir, citând dezvăluiri ale media americane.

21 oct. 2016, 07:09

Numele său de război — Abou Souleymane — a apărut rapid în ancheta privind atentatele de la 13 noiembrie 2015 de la Paris, el fiind menționat chiar în timpul atacului de la sala de concerte Bataclan.

Unul dintre martorii masacrului a povestit că, la momentul negocierilor dintre jihadiști și poliție, unul dintre teroriști l-a întrebat pe un altul dacă ‘intenționează să-l sune pe Souleymane’ pentru a afla cum să acționeze în această situație.

Inițial anchetatorii au crezut că acest ‘Abou Souleymane’ ar putea fi un anume Charaffe el-Mouadan, jihadist francez de 27 de ani atunci, un apropiat al lui Samy Amimour, unul dintre atacatorii de la Bataclan. Între timp însă el-Mouadan a murit în Siria și ancheta s-a orientat spre un alt profil, informează Agerpres.

O anchetă realizată de două media americane a dezvăluit că ‘Abou Souleymane’ era de fapt Abdelilah Himich.

Citeşte şi Un comisar european avertizează: Mii de terorişti vor veni în Europa

Născut la Rabat în 1989, acest jihadist franco-marocan de 26 de ani ar fi chiar unul dintre cei care au plănuit atentatele de la Paris și Bruxelles. Este convingerea serviciilor secrete americane, CIA, împărtășită de un anumit număr de actori ai serviciilor antiteroriste franceze. Magistrații din parchetul antiterorist din Paris pun totuși sub semnul îndoielii informațiile făcute publice de CIA.

‘Credem că el este unul dintre principalii lideri ai celulei teroriste care a lovit la Paris și Bruxelles. El a fost implicat în înființarea acestei infrastructuri’, a declarat pentru ProPublica un membru al serviciilor secrete americane.

În ciuda faptului că era tânăr, trecutul militar al lui Abdelilah Himich l-ar fi adus rapid în fruntea celulei Daesh responsabile de ‘operațiuni externe’.

Citeşte şi Scandal în Franţa: Francois Hollande povesteşte într-o carte că a cerut patru asasinate

Himich, care a crescut la Lunel în sudul Franței, s-a angajat în Legiunea străină în 2008. În această ramură a armatei franceze în care se pot angaja oameni de toate naționalitățile, el s-a remarcat în luptă în Afganistan. Dar aventura a durat puțin timp, scrie Le Soir. În 2010 el a dezertat, oficial pentru a participa la înmormântarea tatălui său. Ulterior, a fost declarat ‘dezertor’, potrivit Agerpres.

El a revenit apoi în Franța și a practicat meseriile de agent de pază sau de infirmier. El a fost arestat însă în 2011 în Gara de Nord din Paris, după ce a fost prins cu 1,17 kg de cocaină asupra sa. A fost condamnat în 2013 pentru trafic de stupefiante și a executat cinci luni de închisoare. În februarie 2014, Himich a plecat în Siria. Aici s-a înrolat într-un grup apropiat de Al-Qaida, dar ulterior a decis să se alăture organizației Stat Islamic.