Un fost militar american, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un fost militar american, în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat luni la 30 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei, a anunţat ministerul american al Justiţiei.

RomaniaTV.net
11 feb. 2014, 07:43
Un fost militar american, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei

Robert Hoffman, un fost specialist în informaţii criptate din cadrul Marinei americane, a furnizat informaţii clasate din domeniul apărării unor agenţi FBI sub acoperire, pe care îi considera agenţi ruşi, potrivit unui comunicat al Parchetului din statul Virginia, unde Hoffman a fost condamnat.

Acest tehnician a lucrat timp de 20 de ani în forţele militare americane, ocupându-se în special de colectarea informaţiilor, la bordul submarinelor, despre potenţiali adversari.

Potrivit comunicatului, Hoffman şi-a încălcat angajamentele de a nu divulga informaţii şi date protejate obţinute la locul său de muncă.

Citeşte şi Statele Unite suspectează Rusia de încălcarea unui tratat strategic, sesizând NATO

O anchetă a FBI sub acoperire a dezvăluit că fostul militar cerea pentru informaţiile sale „compensaţii sub formă de bani sau asistenţă în activitatea sa„.

Hoffman a fost arestat în decembrie 2012, a compărut în faţa justiţiei în primăvara lui 2013 şi a fost găsit vinovat pentru tentativă de spionaj la sfârşitul anului trecut, însă pedeapsa lui a fost făcută publică abia luni.

„Încercând să divulge unele informaţii secrete militare, cele mai protejate în Statele Unite, Robert Hoffman i-a pus în pericol pe militarii şi civilii americani„, a declarat John Carlin, ministru adjunct însărcinat cu securitatea naţională.