Un fost premier, condamnat la închisoare pentru abuz de putere: Şi-a cumpărat un Mercedes de 600.000 de euro cu bani publici

Fostul premier Nikola Gruevski, care s-a aflat la conducerea Macedoniei în perioada 2006-2016, a fost condamnat miercuri la doi ani de închisoare pentru abuz de putere.

23 mai 2018, 15:00
Un fost premier, condamnat la închisoare pentru abuz de putere: Şi-a cumpărat un Mercedes de 600.000 de euro cu bani publici

Liderul dreptei naţionaliste macedonene a fost găsit vinovat de un tribunal din Skopje pentru că a primit pentru uzul său personal un automobil Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătit din bani publici.

Potrivit procuraturii, el şi-a folosit influenţa pentru ca acest vehicul de lux să fie cumpărat de la o societate pe care intenţiona să o promoveze, potrivit Agerpres.

Acuzându-l pe fostul premier macedonean că ar ‘fi minţit şi ridiculizat cetăţenii’, judecătoarea Dobrila Kacarska a afirmat că aceştia ar fi trebuit ‘informaţi în legătură cu această maşină’. ‘Nu numai că nu a fost cazul, însă am aflat că premierul a încercat în mod intenţionat să ascundă această maşină’, a mai spus magistratul.

Unul dintre avocaţii lui Nikola Gruevski, Dimitar Dangov, a anunţat că va contesta decizia. Prin urmare, clientul său, care nu a fost prezent în sala de judecată, nu ar trebui să meargă la închisoare până la verdictul în apel, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Premierul Macedoniei Zoran Zaev a fost declarat nevinovat într-un caz de luare de mită

În acelaşi dosar, un fost important oficial al Ministerului de Interne, Gjoko Popovski, a fost condamnat la şase ani de închisoare. Fostul ministru de interne, Gordana Jankulovska, urmează să compară ulterior pentru abuz de putere.

În vârstă de 47 de ani, Nikola Gruevski este urmărit în alte cinci dosare privind fapte de corupţie, abuz de putere, fraudă electorală şi interceptarea ilegală a opozanţilor săi şi a unor reprezentanţi ai societăţii civile, potrivit Agerpres.

La sfârşitul unei lungi crize politice, dreapta naţionalistă a lui Nikola Gruevski a fost învinsă în urmă cu un an de o coaliţie condusă de social-democratul Zoran Zaev, susţinută de partidele minorităţii albaneze.