ÎNŞELĂCIUNI în numele unui ministru. Cum au făcut şase escroci 15.000 de euro în trei luni

Şase membri ai unei grupări, dintre care doi sunt deţinuţi în penitenciarele Târgu Ocna şi Iaşi, sunt suspectaţi că au înşelat administratorii unor firme cu 15.000 de euro, după ce i-au sunat şi le-au cerut diverse donaţii spunând că sunt apropiaţi ai ministrului Dan Şova sau ai unor prefecţi.

12 apr. 2013, 09:09
ÎNŞELĂCIUNI în numele unui ministru. Cum au făcut şase escroci 15.000 de euro în trei luni

Poliţiştii bucureşteni au făcut, vineri, cinci percheziţii la adrese din judeţele Bacău şi Iaşi, în vederea depistării mai multor persoane suspectate de comiterea de înşelăciuni prin atribuirea de calităţi mincinoase.

Şase suspecţi au fost reţinuţi, anchetatorii propunând arestarea lor preventivă.

„Gruparea, formată din şase persoane, se afla în atenţia poliţiştilor bucureşteni încă de la începutul lunii februarie a.c., urmărindu-se documentarea activităţii infracţionale a reţelei şi prinderea în flagrant a suspecţilor”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Citește și Uluitor! Un şofer a descoperit în Bucureşti un autoturism înmatriculat cu aceleaşi numere ca ale lui

Modul de operare al escrocilor era cu adevărat inedit, infractorii reușind să strângă peste 15.000 de euro în doar trei luni, în perioada ianuarie – martie.

„Suspecţii şi-ar fi atribuit calitatea mincinoasă de demnitar şi, sub pretextul că o rudă a acestuia are probleme medicale, le-ar fi solicitat părţilor vătămate să doneze diferite sume de bani într-un cont”, susţin anchetatorii.

Doi dintre membrii grupării sunt deţinuţi în penitenciarele Târgu Ocna şi Iaşi, unul fiind condamnat la opt ani pentru tâlhărie, iar celălalt la şase ani pentru înşelăciune, prin acelaşi mod de operare.

Cum operau membrii grupării

Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Mediafax, patru membri ai grupării aflaţi în libertate căutau pe internet contractele de prestări servicii cu diferite ministere, apoi trimiteau complicilor din penitenciare numele celor care administrau societăţile respective şi numerele de telefon.

Citește și O dubă cu deţinuţi, BLOCATĂ ÎN TRAFIC de un taximetrist VIDEO

Cele două persoane aflate în penitenciar îi sunau pe administratorii firmelor şi le cereau diverse donaţii „pentru domnul ministru„, spunând că acesta ar avea o rudă cu mari probleme de sănătate şi necesită un transplant urgent.

Unul dintre demnitarii ale căror nume au fost invocate de membrii grupării pentru a cere sume de bani este Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine.

Până acum au fost probate patru fapte, însă există date că numărul înşelăciunilor este mult mai mare, membrii grupării solicitând sume de bani inclusiv în numele prefecţilor din Iaşi, Braşov şi Bacău, dar şi în numele mai multor primari din aceste judeţe.

Citeşte şi Percheziţii la Rahova: Doi deţinuţi au înşelat diverse persoane, după ce le-au sunat şi cerut bani

Ministrul Dan Șova a aflat de această escrocherie în urmă cu o lună și jumătate și a făcut o plângere la DNA.

Am primit informaţii din CNADNR că sunt nişte persoane care fac aceste telefoane. M-au mai sunat nişte prefecţi, şi de la Primăria Capitalei m-au informat. Acum vreo lună jumăte am făcut o plângere la DNA. Am depus toate declaraţiile celor care fuseseră sunaţi. Numerele de telefon, numerele de cont. Le-am înaintat la DNA şi în urmă cu două, trei săptămâni în ce stadiu e… şi mi-au spus că au trimis lucrarea la Judecătoria sectorului 4″, a declarat Şova pentru România TV.

Citește și 200 de deţinuţi AU EVADAT dintr-o închisoare de MAXIMĂ securitate din Tikrit

Cercetările sunt continuate de poliţiştii bucureşteni, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi complicitate la înşelăciune în formă continuată, cu cei în cauză în stare de reţinere, urmând a fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Acesta nu este un caz singular, după ce la sfârșitul lunii martie s-au descoperit alți doi deținuți  închiși în penitenciarul Rahova care sunau diverese persoane și le cereau bani. Cu toate acestea, metoda lor era mai simplă, infractorii spunându-le oamenilor că au câştigat un premiu, însă pentru a intra în posesia lui trebuie să achite un comision la bancă sau la un oficiu poştal.

Potrivit anchetatorilor, doar un bucureştean de 43 de ani a şi plătit comisionul cerut, fiind vorba despre suma de 2.400 de lei pe care bărbatul a achitat-o la un oficiu poştal din Ilfov, după ce a fost sunat de unul dintre suspecţi care i-a comunicat că a câştigat un premiu din partea unei companii de telefonie.