Un grup islamist radical a publicat o înregistrare cu un diplomat tunisian răpit în Libia

Un grup jihadist a publicat în cursul nopţii de duminică spre luni o înregistrare video cu un angajat al ambasadei Tunisiei în Libia răpit pe 21 martie la Tripoli, în care ostaticul îl imploră pe preşedintele tunisian să negocieze cu cei care l-au răpit, transmite AFP.

RomaniaTV.net
21 apr. 2014, 08:58
Un grup islamist radical a publicat o înregistrare cu un diplomat tunisian răpit în Libia

La sfârşitul înregistrării cu o durată de aproape cinci minute publicată pe reţelele sociale, acest grup necunoscut ‘Chabab Al-Tawhid’ adresează un mesaj scris ‘guvernului Tunisiei: Aşa cum voi îi închideţi pe ai noştri, noi îi închidem pe ai voştri, aşa cum îi ucideţi pe ai noştri, noi îi ucidem pe ai voştri’.

Înregistrarea video nu face nicio referire la un alt angajat al ambasadei, diplomatul Al-Aroussi Kontassi, răpit joi de acelaşi grup, potrivit autorităţilor de la Tunis.

Vineri, ministrul de externe, Mongi Hamdi, a făcut cunoscut că persoanele care i-au răpit pe cei doi tunisieni cer eliberarea libienilor deţinuţi în Tunisia pentru ‘terorism’.

În înregistrarea video, ce datează de pe 19 aprilie potrivit unuia dintre autorii ei, Mohamed Ben Cheikh, un angajat local al ambasadei Tunisiei la Tripoli, a cărui identitate a fost confirmată pentru AFP de o sursă diplomatică tunisiană, afirmă că răpitorii ‘au aşteptat prea mult timp’.

‘Domnule preşedinte, de ce vreţi să îmi luaţi viaţa… Nu sunt negocieri. Nu mă vor elibera… ‘, spune el în lacrimi, vizibil cuprins de panică.

Mohamed Ben Cheikh, aparent pe deplin sănătos, a menţionat că lucrează pentru ambasada Tunisiei în Libia de 12 ani şi că este tatăl a trei copii.

‘Domnule preşedinte, negociaţi eu ei… Vreau să mă întorc în Tunisia’, a repetat el. ‘Pot să mă omoare de pe o zi pe alta’, a mai spus el.

După cum au explicat autorităţile de la Tunis, răpitorii cer eliberarea ‘teroriştilor libieni’ condamnaţi la închisoare pentru implicarea lor în ‘operaţiunea teroristă’ de la Rouhia, în apropiere de Jendouba (nord-vestul Tunisiei).

În mai 2011, doi ofiţeri şi-au pierdut viaţa într-un schimb de focuri cu indivizi suspectaţi că aparţineau Al-Qaida.

Un alt diplomat cu rang înalt, ambasadorul iordanian la Tripoli, Fawaz Aitan, a fost răpit marţi.

Această răpire nu a fost revendicată, însă guvernul libian a informat că a stabilit contacte indirecte cu răpitorii care ar fi cerut eliberarea unui jihadist libian aflat într-o închisoare din Iordania.