Un investitor qatariot a refuzat să îi dea ginerelui lui Trump 500 de milioane de dolari. S-a întâmplat înainte de izolarea Qatarului

Jared Kushner, soţul Ivankăi Trump, a încercat, dar nu a reuşit să obţină un împrumut de 500 de milioane de dolari din partea unuia dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Qatar, înainte de a-şi determina socrul să adopte o linie dură faţă de ţara arabă, relatează The Independent.

11 iul. 2017, 10:55
Un investitor qatariot a refuzat să îi dea ginerelui lui Trump 500 de milioane de dolari. S-a întâmplat înainte de izolarea Qatarului

Kushner a încercat, fără succes, să obţină 500 de milioane de dolari din partea unui investitor qatariot, înainte ca Trump să adopte o linie dură faţă de Doha. Intersecţia dintre afacerile imobiliare ale lui Kushner şi problemele internaţionale cu care se confruntă socrul său reflectă dificultăţile unei administraţii asediată de un număr fără precedent de conflicte de interese.

La începutul cariere sale în imobiliare, Kushner a cumpărat o clădire pe Fifth Avenue, din New York, cu 1,8 miliarde de dolari – un record la momentul respectiv. În prezent, însă, peste un sfert din spaţiul de birouri din clădire este gol. Potrivit New York Times, clădirea nu a generat de ani de zile suficiente venituri pentru a acoperi datoriile, astfel încât Kushner Companies a trebuit să acopere diferenţa de mai multe milioane de dolari.

În 2015 – în timp ce Donald Trump se pregătea pentru Campania electorală – Kushner lucra cu tatăl său pentru a salva proprietatea. Cei doi s-au orientat spre miliardarul qatariot Hamad bin Abdullah Al-Thani (HBJ) ca potential investitor. HBJ a fost de acord, în cele din urmă, să investească 500 de milioane de dolari în proprietate, cu condiţia ca şi Kushner Companies să acopere restul banilor din proiectul de miliarde de dolari.

Citeşte şi Donald Trump va finanţa Programul Alimentar Mondial al ONU

Kushner Companies a cerut apoi ajutorul companiei chineze de asigurări Anbang. Compania a fost de acord în martie să ofere un credit de construcţii de patru miliarde de dolari, pentru dezvoltarea proprietăţii. Însă, câteva săptămâni mai târziu, când au apărut întrebări despre un posibil conflict de interese, Anbang s-a retras.

Fără ajutorul lui Anbang, Kushner Companies nu a putut acoperi restul cererilor de finanţare formulate de HBJ. Potrivit unei surse din Orientul Mijlociu, HBJ a reziliat acordul, potrivit alteia doar l-a îngheţat. Criza diplomatică ce are în centru Qatarul a izbucnit la scurt timp după aceea. La începutul lunii iunie, cel puţin şase ţări din Golf au tăiat sau redus relaţiile cu ţara, acuzând-o că susţine terorismul. Însă Trump a criticat dur Qatarul, numindu-l un “finanţator al terorismului la nivel foarte înalt”.

Poziţia preşedintelui l-a luat prin suprindere pe şeful diplomaţiei americane, iar surse apropiate dosarului suspectează că Jared Kushner se află în spate.