Un irakian care a luptat împotriva SI, ajuns ilegal în România, a dispărut fără urmă

Un irakian care a luptat în Siria împotriva ISIS, în forțele kurde, participant la atrocități în război, a ajuns ilegal în România, a cerut azil, după care a dispărut, deși avea telefonul urmărit. Autoritățile române au refuzat să comenteze situația.

RomaniaTV.net
05 oct. 2015, 13:06

Artin are 27 de ani, este cetățean irakian și a fost găsit de polițiștii români la începutul lunii februarie a acestui an lângă București, în Chiajna. Făcea parte dintr-un grup de opt migranți ce doreau să ajungă ilegal în vestul Europei.

Cei opt au ajuns în Chiajna, la marginea Bucureștiului, în două taxiuri. Localnicii i-au văzut și au anunțat poliția despre prezența celor opt cetățeni străini în comuna lor.

Migranții au fost găsiți și audiați de polițiști și, pentru că au cerut azil, au fost cazați într-un centru pentru refugiați din București, potrivit euractiv.ro.

Din acel moment, aceștia se aflau legal în România, în baza cererilor de azil depuse.

În timpul audierilor, cei opt le-au spus polițiștilor că scopul lor era să ajungă în Germania. Au povestit că au venit prin Turcia, apoi din Bulgaria au trecut vamă ascunși într-un TIR.

„Pentru ei, România era doar o țară de tranzit. Destinația lor era Germania. Au povestit că, după ce au trecut granița dinspre Siria spre Turcia, au fost preluați de mai mulți cetățeni turci, care s-au oferit să-i conducă spre Germania contra unor sume de bani. Au trecut fraudulos granița spre Bulgaria, apoi spre România, pe la Giurgiu, ascunși într-un TIR”, au declarat pentru EurActiv.ro reprezentanți ai autoritătilor judiciare române.

În telefonul lui Artin polițiștii au găsit zeci de fotografii cu el înarmat, lângă vehicule militare și împreună cu alți camarazi sau alături de copii cu arme în mâini, semn că Artin a fost combatant activ în conflictul din Siria