Un jurnalist critic la adresa puterii a dispărut fără urmă

Un jurnalist saudit critic la adresa puterii de la Riad a dispărut după ce a mers marţi la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, informează miercuri Washington Post.

03 oct. 2018, 09:31
Un jurnalist critic la adresa puterii a dispărut fără urmă

Autor al unor articole de opinie pentru Washington Post, Jamal Khashoggi nu a mai fost văzut de când a intrat în consulat marţi după-amiază, a afirmat logodnica sa care l-a însi nu a mai fost văzut de când a intrat în consulat marţi după-amiază, a afirmat logodnica sa care l-a însoţit şi l-a aşteptat în faţa clădirii până la închidere, informează publicaţia.

Khashoggi, fost consilier al guvernului saudit, a plecat în exil în Statele Unite anul trecut de teama unei posibile arestări, după ce a criticat unele decizii ale prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman şi intervenţia militară a Riadului în Yemen, potrivit Agerpres

„Nu am reuşit să-l contactăm astăzi pe Jamal şi suntem foarte îngrijoraţi unde ar putea fi”, a declarat într-un comunicat Eli Lopez, redactor-şef al Washington Post.

Citeşte şi Trump l-a avertizat pe regele Salman al Arabiei Saudite că nu ar rezista la putere nici două săptămâni fără ajutorul SUA

„Urmărim îndeaproape situaţia şi încercăm să strângem informaţii. Ar fi nedrept şi scandalos ca el să fie reţinut din cauza activităţii sale ca jurnalist şi comentator”, a spus el.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat că încearcă să afle mai multe informaţii, informează Agerpres.

Într-un articol publicat în Washington Post în septembrie 2017, Jamal Khashoggi scria: „Când vorbesc despre frică, intimidare, arestări şi denunţări publice ale intelectualilor şi liderilor religioşi care îndrăznesc să-şi exprime părerea, şi vă spun că eu vin din Arabia Saudită, sunteţi surprinşi?”.

Arabia Saudită se află pe locul 169 din 180 în clasamentul mondial privind libertatea presei întocmit de organizaţia Reporteri fără Frontiere.