Un lider de sindicat din Poliţie confirmă: Poliţiştii au o normă de amenzi pe care trebuie să o îndeplinească

Poliţiştii au o normă de amenzi pe care trebuie să o îndeplinească pentru ca şefii lor să se poată lăuda cu rezultatele la bilanţ şi chiar s-a ajuns la o competiţie între aceştia, declară liderul filialei Neamţ a Sindicatului Poliţiştilor Europol, agentul principal Ioan Cănărău.

RomaniaTV.net
23 feb. 2018, 11:54
Un lider de sindicat din Poliţie confirmă: Poliţiştii au o normă de amenzi pe care trebuie să o îndeplinească

Liderul filialei Neamţ a Sindicatului Poliţiştilor Europol, agentul principal Ioan Cănărău, a declarat, vineri, pentru corespondentul Mediafax, că şefii poliţiştilor îi evaluează în funcţie de ”cât de plină le este tolba cu sancţiuni la sfârşit de an”.

Poliţiştii de la Ordine Publică şi de la Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Neamţ sunt evaluaţi lunar, semestrial şi anual şi în funcţie de numărul de amenzi pe care le dau. Noi nu suntem de acord cu acest indicator stabilit de Inspectoratul General al Poliţiei. Eu vorbesc aici despre Poliţia Neamţ, dar cred că, la nivel naţional, în 90% dintre cazuri e la fel. Nu este corect deloc, pentru că se creează astfel o competiţie între agenţi, pentru a obţine calificativul de «Foarte bine» la final de an”, a spus Cănărău. Potrivit acestuia, un poliţist ar trebui evaluat după alte criterii, respectiv în funcţie de cum este văzut de comunitatea în cadrul căreia lucrează.

Liderul Sindicatului Poliţiştilor Europol Neamţ a spus că agenţii care au cele mai multe amenzi primesc un calificativ superior, dar şi că agenţii au o normă tocmai pentru ca şefii lor să se poată lăuda cu rezultatele la bilanţ.

Citeşte şi Sindicatul Europol sesizează CSAT în legătură cu programul de lucru al poliţiştilor: Suntem chemaţi la muncă din timpul liber

Se face o medie a contravenţiilor într-un an, iar şeful hotărăşte unde te afli. Cel care nu are suficiente amenzi nu primeşte un calificativ de «Foarte bine», ci doar «Satisfăcător». Nu putem fi de acord cu aşa ceva! E o «boală», o problemă de mentalitate, rămasă de pe vremea comunismului şi e în detrimentul cetăţeanului. La Rutieră au existat agenţi care au fost trimişi la finalul zilei înapoi pe teren, pentru că nu au venit cu destule amenzi în «tolbă»!”, a explicat Cănărău.

Acesta a adăugat că scopul ar fi ca statul să adune cât mai mulţi bani la buget, dar nici măcar acest lucru nu se întâmplă. Potrivit lui Cănărău, de fapt, ”statul nu ştie să strângă bani”, iar agenţii de Poliţie nu ar trebui niciodată să dea amenzi ”de frica şefului”. ”Sancţiunea cu amendă ar trebui să fie ultima soluţie. Unui om care, într-adevăr, greşeşte, i se poate da şi un avertisment, de exemplu. Însă, la noi, au rămas aceste metehne vechi, comuniste, din generaţie în generaţie, iar nimeni nu vrea să le schimbe. Un poliţist poate şi exagera, dacă se creează o astfel de competiţie, care nu este deloc sănătoasă!”, a mai spus Ioan Cănărău.