Un martor descrie scenele de groază trăite în centrul comercial Westgate din Nairobi

Un angajat al centrului comercial Westgate din Nairobi îşi aminteşte cu groază de începerea atacului armat comis de membri ai miliţiilor islamiste somaleze, relateazã AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
26 sept. 2013, 19:14
Un martor descrie scenele de groază trăite în centrul comercial Westgate din Nairobi

Fred Bosire, un vânzător de carne în supermarketul centrului comercial Westgate din Nairobi, se afla sâmbătă după-amiaza la locul său de muncă, în momentul în care a început atacul armat. Când atacatorii au lansat grenade şi au deschis focul cu o armă automată, Bosire a înţeles că este prins în capcană împreună cu sute de colegi ai săi şi clienţi veniţi pentru cumpărăturile de weekend.

VEZI ŞI Dezvăluiri ULUITOARE: VĂDUVA ALBĂ, în spatele atacurilor din Nairobi. Cine este ea

„Am văzut persoane care cădeau în jurul meu. Unele s-au ascuns în spatele tejghelei de carne. Eu am reuşit să mă strecor încolo şi să mă întind cu faţa la pământ”, povesteşte acest bărbat, în vârstă de 35 de ani, internat la spital.

Iniţial, el a crezut că are loc un jaf armat, ceea ce în Nairobi se întâmplă frecvent. „Am văzut clienţi care continuau să meargă, împingând uşor cărucioarele de cumpărături şi încercând să înţeleagă ce se întâmplă. Probabil că ei credeau, la fel ca mine, că aceste împuşcături nu vor dura mult”, a adăugat el.

Bosire a afirmat că tot ce a auzit de la atacatori era: „Ne-aţi trădat ţara, le-aţi violat pe femeile noastre şi i-aţi ucis pe bătrâni, a venit timpul să plătiţi” pentru aceata.

Puţin mai târziu, acest vânzător de carne a fost rănit. „Am auzit că-mi vibrează telefonul: era soţia mea. Când deja credeam că voi muri, am înţelesc că trăiesc”, mărturiseşte Bosire.

În cele câteva ore de stat la pământ într-o stare semiconştientă, el a auzit cuvinte în limba kiswahili şi sunete specifice cizmelor de armată.

Atacul lansat sâmbătă, revendicat de insurgenţii islamişti somalezi shebab, a costat viaţa a cel puţin 61 de civili, şase membri ai forţelor de securitate kenyene şi cinci atacatori. Aproape tot atâtea persoane sunt date dispărute şi 175 au fost rănite. Mii de kenyeni au donat sânge şi au venit în ajutorul victimelor.