Un medic de top implicat în lupta împotriva epidemiei de Ebola a murit din cauza virusului

Principalul cadru medical din Sierra Leone implicat în lupta împotriva epidemiei de Ebola a murit în urma contractării virusului, a anunţat marţi şeful serviciilor de sănătate din statul african, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

29 iul. 2014, 18:43
Un medic de top implicat în lupta împotriva epidemiei de Ebola a murit din cauza virusului

Dr. Omar Khan a murit la ora 14.00 (locală şi GMT), a precizat dr. Brima Kargbo. Omar Khan era responsabil de centrul de tratament împotriva febrei Ebola de la Kenema (est), una din regiunile cele mai afectate.

Medicul Khan a fost internat săptămâna trecută într-un centru de tratament anti-Ebola gestionat de organizaţia Medici fără frontiere, în oraşul Kailahun din estul ţării.

Citeşte şi OMS trage semnalul de alarmă: Trebuie să OPRIM cea mai GRAVĂ EPIDEMIE din lume

Atunci, ministrul sănătăţii, Miatta Kargbo, l-a calificat pe Khan drept ‘erou naţional’, după ce luni la rând ‘a petrecut 12 ore pe zi salvând vieţi, ceea ce este un sacrificiu formidabil’.

Potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii făcute publice marţi, în Sierra Leone au fost înregistrate până acum 489 de cazuri de Ebola, dintre care 159 mortale. Alţi 121 de pacienţi au supravieţuit.

De la apariţia epidemiei de febră hemoragică în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, la începutul acestui an, peste 800 de oameni au murit pe fondul contractării virusului, în cele trei ţări învecinate.

Boala denumită după un fluviu din nordul actualei Republici Democratice Congo (fostul Zair), unde a fost depistată pentru prima dată în 1976, are o rată de mortalitate între 25% şi 90%. Virusul se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanelor ori animalelor infectate, iar personalul medical este una dintre cele mai expuse categorii. Nu există un vaccin omologat împotriva febrei Ebola, care se manifestă prin hemoragii, vărsături şi diaree.

Citeşte şi Medicul care conduce lupta împotriva Ebola în Sierra Leone a contractat virusul