Un Mercedes de lux care i-a aparţinut fostului dictator nazist Adolf Hitler va fi vândut la licitaţie, în SUA

Vehiculul, care poate atinge viteza de 160 km/oră, este un Mercedes-Benz 770K Grosser, supranumit ''super Mercedes'', şi a fost un puternic instrument de propagandă în timpul celui de-al Treilea Reich. A fost utilizat de către Hitler în timpul unei parade triumfale la Berlin după capitularea Franţei în 1940 şi cu ocazia unei vizite a dictatorului italian Benito Mussolini.

27 dec. 2017, 13:58
Un Mercedes de lux care i-a aparţinut fostului dictator nazist Adolf Hitler va fi vândut la licitaţie, în SUA

Automobilul este unul dintre singurele patru exemplare de acest tip construite în 1939, Mercedes-Benz 770K Grosser.  Mercedesul  de lux, folosit de Adolf Hitler în timpul deplasărilor sale prin Germania şi va fi vândut la licitaţie pe 17 ianuarie, în Arizona, a anunţat casa de licitaţii Worldwide Auctioneers.

Vehiculul, care poate atinge viteza de 160 km/oră, este un Mercedes-Benz 770K Grosser, supranumit ”super Mercedes”, şi a fost un puternic instrument de propagandă în timpul celui de-al Treilea Reich. A fost utilizat de către Hitler în timpul unei parade triumfale la Berlin după capitularea Franţei în 1940 şi cu ocazia unei vizite a dictatorului italian Benito Mussolini. Automobilul este unul dintre singurele patru exemplare de acest tip construite în 1939, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Germanii îşi „revendică” dosarele personale de la STASI-fosta poliţie comunistă est-germană

După ce Aliaţii au cucerit mai mult teren în Europa la finalul conflictului, maşina a fost capturată în Franţa de către armata americană care, ignorându-i provenienţa, a atribuit-o parcului auto al poliţiei militare.
După terminarea războiului, automobilul Mercedes a fost cumpărat de o persoană fizică în Belgia, după care a fost în posesia unei asociaţii de veterani din Virginia, înainte să se întoarcă în Europa începând cu anul 2002, informează Agerpres.

Casa de licitaţii Worldwide Auctionneers nu a dat publicităţii numele proprietarului actual al vehiculului. Mercedes-ul va fi vândut la licitaţie pe 17 ianuarie, în oraşul Scottsdale, din statul Arizona, iar o sumă echivalentă cu 10% din încasări va fi donată unor campanii de educare despre nazism şi Holocaust.