Un miliardar rus investeşte 100 de milioane de dolari în descoperirea vieţii inteligente extraterestre

Excentricul miliardar rus Iuri Milner a lansat un proiect pe cât de îndrăneţ şi provocator, pe atât de ciudat. Project Breakthrough este consacrat captării de semnale radio de la viaţa inteligentă de pe alte planete.

20 iul. 2015, 16:58

Iuri Milner este dispus să investească 100 de milioane de dolari pentru a finanţa programul său dedicat descoperirii vieţii inteligente extraterestre. El şi-a prezentat iniţiativa sa la Londra, împreună cu savantul Stephen Hawking.

Proiectul său, Breakthrough Listen, îi va ajuta pe cercetători să cerceteze cerul în căutarea vieţii extraterestre şi se va desfăşura pe o perioadă de zece ani, timp în care vor fi cercetate un miliard de stele dintre cele mai apropiate de Pământ şi 100 de galaxii, din afara Căii Lactee, potrivit theverge.com.

Banii lui Iuri Milner vor fi investiţi în primul rând în echipamente speciale şi în cercetătorii astronomi ce vor lucra pentru acest proiect. Cu restul, va închiria două dintre cele mai mari radiotelescoape din lume, unul din Virginia şi celălalt, din Australia, scrie New York Times.

Citeşte şi Experţii NASA, tot mai aproape de extratereşti: „Vom găsi dovezi că există viaţă undeva în Univers”

Într-un interviu din Business Insider, Milner a explicat că, prin proiectul lui, cercetările de acest gen vor fi de zece ori mai curpinzătoare şi mai performante decât cele de până acum şi vor acoperi o gamă largă de frecvenţe radio. Milner a mai spus că datele obţinute vor fi procesate de 100 de ori mai repede decât până acum.

Oamenii de ştiinţă îşi vor concentra cercetările mai degrabă pe semnalele electromagnetice trimise de extratereştrii, decât pe dovezi de forme de viaţă non-inteligente.

Citeşte şi Cum arată EXTRATEREŞTRII? Un cercetător britanic susţine că a găsit răspunsul

Milner este convins că există, în Univers, şi alte civilizaţii inteligente nedescoperite încă şi că acestea ar putea să le împărtăşească experienţele lor şi pământenilor şi astfel i-ar putea învăţa să facă faţă, de pildă, provocărilor globale.

Iar dacă aceste fiinţe inteligente nu mai există nicăieri în Univers, „atunci trebuie să preţuim ceea ce avem. Mesajul de bază este acesta: Universul nu are o variantă de rezervă”, a spus Iuri Milner.