Accident grav la Mina Lupeni. Unul din cei doi mineri surprinşi de o surpare de pământ a murit

Doi mineri au fost surprinşi miercuri dimineaţa de o surpare de pământ în Mina Lupeni. La locul accidentului au sosit echipaje ISU. Deși echipele de salvatori au ajuns la locul accidentului, unul dintre minerii răniţi, un bărbat de 42 de ani, nu au mai putut fi salvat, deşi salvatorii au efectuat manevrele de resuscitare zeci de minute. Al doilea miner a scăpat cu viață, reușind să iasă din mină pe picioarele sale. În acest caz, a fost un deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă

RomaniaTV.net
18 iul. 2018, 06:05
Accident grav la Mina Lupeni. Unul din cei doi mineri surprinşi de o surpare de pământ a murit

UPDATE. Unul dintre mineri, în vârstă de 32 de ani, a fost scos din subteran, fiind în stare stabilă, conştient şi cooperant.

Accidentul de muncă de la Mina Lupeni este investigat atât de polițiști și procurori, dar și de inspectorii ITM Hunedoara.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a decis miercuri, în urma accidentului de la mina Lupeni, trimiterea de urgenţă a Corpului de control la Complexul Energetic Hunedoara, exploatarea minieră Lupeni, pentru a verifica împrejurările în care s-a petrecut accidentul, informează ministerul printr-un comunicat de presă.

„Decizia a fost luată în cadrul întâlnirii convocate de ministrul Energiei Anton Anton imediat după producerea surpării din mina Lupeni, în care au fost prinşi doi mineri care dirijau presiunea din subteran. Unul dintre aceştia a fost scos din perimetrul surpării conştient şi cu semne vitale stabile, fiind dus la suprafaţă pentru a fi preluat de echipele SMURD. Celălalt miner a fost supus procedurilor medicale de prim ajutor”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, la mina Lupeni s-au deplasat şi inspectorii de protecţie a muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

Accidentul s-a produs în urma unei surpări în abataj, la aproximativ 3 kilometri de la intrarea in mina. Potrivit președintelui Sindicatului Muntele din Valea Jiului, surparea s-a produs în jurul orei 8.00, la cota 40.

Salvatorii minieri au ajuns la locul în care s-a produs accidentul şi au acordat primul ajutor celor doi răniţi.

„Unul este semiconştient, iar celălalt stabil. La gura minei au fost trimise două ambulanţe Smurd si SAJ, o autospecială complexă şi un container multirisc de la Detaşamentul Petrosani. De asemenea, a fost prealertat elicopterul Smurd de la Arad”, au anunţat autorităţile locale citate de news.ro.

La Mina Lupeni au fost trimise două ambulanţe SMURD şi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara, o autospecială complexă şi un container multirisc de la Detaşamentul de pompieri militari din Petroşani. De asemenea, a fost prealertat elicopterul SMURD de la Arad în cazul în care va fi nevoie de transportarea răniţilor spre un spital dintr-un centru universitar.

Mina Lupeni face parte din Complexul Energetic Hunedoara. Potrivit președintelui Sindicatului Muntele din Valea Jiului, surparea s-a produs în jurul orei 8.00, la cota 40, la 3 kilometri de intrarea în mină.