Un ministru indian trage semnalul de alarmă: Musulmanii rohingya din India sunt imigranţi ilegali, nu refugiaţi,

Musulmanii rohingya care au intrat în India din Myanmar nu sunt refugiați, ci imigranți ilegali, iar drepturile omului nu ar trebui folosite în mod greșit pentru a evita această realitate, a declarat joi ministrul indian de interne Rajnath Singh.

21 sept. 2017, 11:06
Un ministru indian trage semnalul de alarmă: Musulmanii rohingya din India sunt imigranţi ilegali, nu refugiaţi,

„Persoanele care au intrat în India din Myanmar nu sunt refugiați rohingya — trebuie să înțelegem această realitate”, a spus oficialul indian la un seminar organizat de Comisia Națională pentru Drepturile Omului la New Delhi.

„Există un proces prin care obții statutul de refugiat, și nici unul dintre acești oameni nu a urmat această procedură”, a afirmat Singh.

„Unii au intrat în India în mod ilegal, iar acum se vorbește despre drepturile omului în ceea ce îi privește”, a adăugat el. Singh a declarat de asemenea că India nu ar încălca nicio lege internațională dacă i-ar expulza pe etnicii rohingya, din moment ce nu a semnat Convenția ONU privind Refugiații din 1951.

„Drepturile omului sunt deseori folosite pentru a sprijini astfel de lucruri care amenință India și pe indieni”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

„Înainte de a ne gândi la drepturile omului pentru alții, trebuie să ne gândim la drepturile și bunăstarea cetățenilor indieni și să le protejăm”, a adăugat el.

Planul guvernului din India, condus de partidul naționalist hindus Bharatiya Janata, de a-i expulza pe imigranții rohingya a fost atacat la Curtea Supremă. Următoarea audiere este programată pentru 3 octombrie.

Peste 40.000 de musulmani rohingya trăiesc în India. Majoritatea dintre ei au venit în urma amplelor tulburări din 2012 din statul majoritar budist Rakhine din Myanmar. Conform ONU, circa 16.000 de etnici rohingya sunt înregistrați oficial în India. Mulți alții nu au documente.