Miliardarul israelian neagă implicarea în dosarul retrocedărilor orchestrat de Remus Truică

Procurorii români l-au acuzat pe miliardarul israelian Beny Steinmetz, împreună cu alţi israelieni, că au făcut afaceri imobiliare ilicite, în dauna statului român care a pierdut astfel 150 de milioane de dolari, scrie timesofisrael.com. Potrivit presei israeliene, acesta neagă orice implicare în scandalul de corupţie care zguduie România. 

RomaniaTV.net
11 dec. 2015, 20:30

Surse judiciare de la Bucureşti afirmă că Steinmetz, un magnat al minelor din Israel, şi Shimon Sheves, fostul şef de cabinet al fostului premier israelian Yitzhak Rabin, precum şi consultantul politic Tal Ziberstein s-ar fi înţeles cu omul de afaceri român Remus Truică în privinţa unor afaceri imobilitare ilegale ce priveau, în esenţă, transferul unor proprietăţi imobiliare de stat unui alt cetăţean român, scrie publicaţia israeliană, citând România Liberă.

Potrivit postului de radio al Armatei Israelului, cei trei israelieni au negat amestecul lor în aceste acţiuni ilegale.

INTERCEPTĂRI: Un miliardar israelian şi şeful de cabinet al lui Yizhak Rabin, urmăriţi penal în dosarul lui Remus Truică

Procurorii români au spus că au înregistrat convorbiri telefonice între Steinmetz şi Truică, în care aceştia discutau despre transferul proprietăţilor imobiliare revendicate de prinţul Paul Philippe de Hohenzollern, al căîrui tată a fost fiul cel mare al regelui Carol al II-lea de România. Lui Hohenzollern i s-au restituit aceste proprietăţi în temeiul restituirilor proprietăţilor confiscate în România de fostul regim comunist, dar nu a fost mulţumit de lentoarea procesului acestor restituiri.

Citeşte şi Prinţul Paul a fost REŢINUT de DNA. Trei capete de acuzare UPDATE VIDEO

Paul de Hohenzoller a fost interogat, vineri după-amiază, de către anchetatori şi, ulterior, a fost trimis încătuşat, în detenţie, la Braşov, unde ancheta continuă, iar procurorii ar putea emite un mandat de arestare pe o perioadă de 30 de zile. El a negat faptele de care a fost acuzat şi a afirmat că este victima lui Truică. În transcrierea conversaţiei dintre cei doi se arată că Steinmetz l-a întrebat pe Truică dacă mai este nevoie de demersuri pentru a se asigura transferul de proprietăţi către prinţ.

Sheves, Zilberstein şi Steinmetz fac parte dintr-un „grup criminal care are ca activitate însuşirea a întregii proprietăţi pretinse de prinţul Paul, folosind metode ilicite – inclusiv mită şi procurând avantaje materiale unor funcţionari publici şi oficialităţi ale unor instituţii de stat – pentru a influenţa şi accelera procesul restituirii.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a informat că prinţul Paul, cunoscut şi ca Paul Lambrino, l-ar fi angajat pe Truică, în 2006, să îl ajute pe căi ilicite să recupereze o serie de proprietăţi regale, pretinzând că el ar fi adevăratul proprietar, iar Truică la rândul lui i-ar fi cooptat pe Steinmetz, Zilberstein şi Sheves în această afacere.

Acest grup a reuşit să recupereze unele dintre proprietăţile vizate de prinţul Paul şi Truică şi asociaţii lui ar fi fost recompensaţi cu procente între 50% şi 80% din valoarea valoarea proprietăţilor recuperate pe această cale.