Un nou atentat, executat în stil comando, cel puţin 29 de morţi. Ar putea fi scânteia care să declanşeze războiul

Cel puţin 29 de militari au fost ucişi într-un atentat comis sâmbătă dimineaţă cu ocazia unei parade în oraşul Ahvaz din sud-vestul Iranului, a anunţat agenţia semioficială ISNA, preluată de AFP.

22 sept. 2018, 09:49
Un nou atentat, executat în stil comando, cel puţin 29 de morţi. Ar putea fi scânteia care să declanşeze războiul

UPDATE: Preşedintele iranian Hassan Rohani a promis sâmbătă un răspuns „teribil” al ţării sale după atacul asupra unei defilări militare care a făcut, conform celui mai nou bilanţ, 29 de morţi în sud-vestul Iranului, relatează AFP.

„Răspunsul Republicii Islamice la cea mai mică ameninţare va fi teribil”, a declarat Rohani, conform unui comunicat publicat pe site-ul său oficial.

„Cei care furnizează sprijin în materie de informaţii şi de propagandă acestor terorişti vor trebui să răspundă”, se mai arată în comunicat.

Cel puţin 29 de persoane au fost ucise şi alte 57 au fost rănite în atentatul comis sâmbătă dimineaţă asupra unei defilări militare în oraşul Ahvaz din sud-vestul Iranului, conform unui nou bilanţ al televiziunii de stat.

UPDATE Atentat în Iran: 24 de morţi şi zeci de răniţi (nou bilanţ oficial); o grupare antiguvernamentală arabă a revendicat atacul

‘Numărul martirilor ucişi în atacul terorist se ridică la 24, printre care femei şi copii dintre spectatori, iar acest bilanţ s-ar putea agrava în măsura în care răniţii sunt în stare critică’, a relatat agenţia oficială IRNA.

‘Mai multe de 53 de persoane au fost rănite şi internate în diferite spitale’, adaugă aceeaşi sursă.

Conform informaţiilor difuzate de media iraniene, atacul, calificat drept ‘terorist’ de Teheran, a fost întreprins de un comando înarmat împotriva unei defilări militare la Ahvaz, capitala provinciei sud-vestice Khuzestan, cu populaţie majoritar arabă.

Teheranul a acuzat sâmbătă ‘un regim străin’ susţinut de SUA că este responsabil de atentatul soldat cu cel puţin opt morţi la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, transmit AFP şi Reuters.

‘Terorişti recrutaţi, antrenaţi şi plătiţi de un regim străin au atacat Ahvaz (…) Iranul consideră că sponsorii regionali ai terorismului şi stăpânii lor americani sunt responsabili de asemenea atacuri’, a scris ministrul de externe Mohammad Javad Zarif pe contul său de Twitter.

‘Iranul va reacţiona rapid şi cu fermitate pentru a apăra vieţile iraniene’, a adăugat ministrul de externe.

Cel puţin opt militari au fost ucişi sâmbătă dimineaţa de un comando înarmat într-un atac care a vizat o paradă militară la Ahvaz, capitala provinciei Khuzestan, cu populaţie majoritar arabă.

Gardienii Revoliţiei, armata ideologică a Republicii islamice, i-au acuzat pe atacatori de legături cu o grupare separatistă arabă sprijinită ‘de Arabia Saudită’