Bilanţ gripă. Numărul deceselor a ajuns la 38. Şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii, ce spune Sorina Pintea UPDATE

Medicii au anunţat vineri noi decese provocate de gripă, numărul morţilor cauzate de virusul gripal în acest sezon ajungând la 38, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Ministrul Sănătăţii afirmă că există rezerve de vaccin antigripal.

25 ian. 2019, 10:36
Bilanţ gripă. Numărul deceselor a ajuns la 38. Şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii, ce spune Sorina Pintea UPDATE

UPDATE Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 38, informează vineri Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Ultimele trei cazuri, confirmate cu virus gripal A, aveau condiţii medicale preexistente.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, este vorba despre o femeie în vârstă de 33 de ani, din judeţul Dâmboviţa, nevaccinată antigripal, şi de doi bărbaţi – unul de 54 de ani, din judeţul Olt, la care antecedentele vaccinale nu sunt cunoscute, şi un altul de 66 de ani, din judeţul Giurgiu, care era nevaccinat împotriva gripei.

________

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că, potrivit datelor centralizate de la distribuitori, există stocuri de vaccin antigripal în România, ea adăugând că farmaciile trebuie să se aprovizioneze.

„Ministerul Sănătăţii va achiziţiona un număr suplimentar de 25.000 de doze care vor fi distribuite săptămâna viitoare DSP-urilor (n.r. – pentru persoanele la risc). (…) Vaccinurile (n.r. – pentru restul populaţiei) pot fi achiziţionate din farmaciile cu circuit deschis, la fel şi antiviralele. (…) Farmaciile sunt societăţi comerciale care trebuie să se aprovizioneze şi cred că nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă. (…) Nu putem să facem comenzi în locul farmaciilor şi nici în locul spitalelor”, a spus Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ea a arătat că a cerut date de la distribuitorii de vaccin, iar aceştia au răspuns în scris Ministerului Sănătăţii că există stocuri de antigripal.

„Am cerut date de la distribuitori – scris şi din datele pe care distribuitorii le-au transmis există (n.r. – vaccin). (…) Din datele pe care noi le-am solicitat la MS există. (….) Avem 24.000 de doze pe stoc în acest moment”, a afirmat Pintea.

Ministrul a precizat că fiecare medic care are parafă şi certificat de liberă practică poate să prescrie medicamente antivirale.

„Există medici care spun că nu au competenţă să scrie aceste reţete. Ba da, fiecare medic care are parafă şi certificat de liberă practică poate să prescrie aceste antivirale”, a susţinut reprezentantul MS.

_______

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că ministerul pe care îl conduce aşteaptă comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar în cazul în care acesta va indica pentru a treia săptămână consecutiv că numărul de cazuri diagnosticate este mare decât numărul de cazuri estimate va fi declarată epidemie de gripă în România. „Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii.

Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie„, a precizat Pintea, la o conferinţă de presă.

_______

ŞTIREA INIŢIALĂ Potrivit CNSCBT, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din judeţul Argeş, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal, a murit în 21 ianuarie.

Totodată, în judeţul Suceava a fost consemnat primul mort de gripă din acest an, un bărbat de 60 de ani, nevaccinat. „El a fost confirmat cu virus gripal tip A, avea condiții medicale preexistente, dar nu era vaccinat anti-gripal„, informează Institutul pentru Sănătate Publică.

În acest context, la Ministerul Sănătăţii va avea loc vineri, de la ora 13.00, o şedinţă în care se va analiza stadiul de răspândire al bolii şi în funcţie de concluzii se poate decreta epidemie de gripă la nivelul ţări.

Un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 arată că gripa a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară, iar în cazul în care fenomenul se va păstra pentru a treia săptămână consecutiv, va fi declarată epidemia de gripă în România. În Bulgaria și Ungaria a fost declarată deja epidemia de gripă.