INCIDENT RUSIA-TURCIA în Marea Egee. Un distrugător rus a tras FOCURI DE AVERTISMENT către o navă turcă

Ministerul rus al Apărării a anunţat, duminică, faptul că distrugătorul rus Smetlivi a fost nevoit să tragă focuri de avertisment către o navă turcă, pentru a evita o coliziune cu aceasta în Marea Egee. În urma incidentului, autoritățile ruse l-au convocat pe atașatul militar al Turciei la Moscova pentru explicații.

13 dec. 2015, 13:12
INCIDENT RUSIA-TURCIA în Marea Egee. Un distrugător rus a tras FOCURI DE AVERTISMENT către o navă turcă

Vice-ministrul rus al apărării Anatoli Antonov l-a convocat pe atașatul militar turc Ahmet Hakam Gunes în urma de duminică din Marea Egee și „i s-a pus în vedere foarte serios pot exista consecințe nefaste ale actelor iraționale ale autorităților de la Ankara față de contingentul militar rus” din Siria care efectuează raiduri aeriene împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova, informează Agerpres.

Totodată, Rusia și-a exprimat „preocuparea profundă față de acțiunile provocatoare ale părții turce în privința distrugătorului rusesc Smetlivy„, a precizat sursa citată. „Numai datorită unei întâmplări fericite am putut să evităm o tragedie”, se arată în comunicat.

Echipajul distrugătorului Smetlivy a fost forţat să folosească focul pentru a preveni coliziunea cu o navă maritimă a Turciei, în nordul mării Egee, potrivit ministrului rus al Apărării.

„Pe 13 decembrie, echipajul navei ruse Smetlivy, care se afla la 22 de kilometri de insula grecească Lemnos în nordul Mării Egee a evitat o coliziune cu un pescador turc”, a anunțat Ministerul Apărării rus, care a adăugat că echipajul a folosit arme ușoare pentru a avertiza vaporul.

Nava turcă, al cărei nume nu a fost precizat de către minister, nu a răspuns unor avertismente anterioare şi şi-a schimbat brusc cursul în urma focurilor de avertisment, după care a trecut la aproximativ 500 de metri distanţă de distrugătorul rusesc.

Ministerul rus al apărării susţine, într-un comunciat, că distrugătorul dotat cu rachete ghidate nu a putut să stabilească, duminică, o legătură radio cu ambarcaţiunea de pescuit cu năvodul, care nu a răspuns unor semnale vizuale şi nici unor rachete de semnalizare, afirmă 

„În pofida numeroaselor eforturi ale echipajului Smetlivi, echipajul de pe ambarcaţiunea turcă de pescuit nu a stabilit un contact radio şi nu a răspuns semnalelor vizuale sau rachetelor de semnalizare„, precizează ministerul rus în comunicat.

Pentru a evita o coliziune, „s-a tras cu armament de calibru mic, dintr-o gamă care nu este mortală, în direcţia vasului turcesc”, se mai arată în comunicat

CITEŞTE ŞI Turcia ar putea introduce sancţiuni simetrice împotriva Rusiei. AVERTISMENTUL premierului turc

În urma incidentului, autoritățile ruse l-au convocat pe atașatul militar al Turciei la Moscova pentru explicații.

Pe de altă parte, armata turcă a interzis personalului să meargă în Rusia în vacanță, în contextul tensiunilor dintre cele două țări care au fost declanșate de doborârea unui bombardier rus de către aviația turcă în apropierea frontierei siriene.

Statul Major al armatei turce a interzis astfel personalului său și cadeților de la academia militară să meargă în Rusia în vacanță, ca o măsură de precauție, a informat duminică agenția Anadolu, citată de AFP.

Tensiunile între Moscova şi Ankara au crescut după ce un avion de vânătoare turc a doborât luna trecută un bombardier rusesc la frontiera cu Siria.

Acest nou incident maritim ar putea afecta şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, deja tensionate.