Un nou SCANDAL în Sănătate. Federaţia Sindicală Hipocrat declanşează seria de proteste

Federația Sindicală Hipocrat din România a anunţat că va declanşa seria de proteste. De luni, 10 octombrie, până pe 14 octombrie, protestul va fi marcat prin purtarea unei banderole albastre.

09 oct. 2016, 12:10
Un nou SCANDAL în Sănătate. Federaţia Sindicală Hipocrat declanşează seria de proteste

„Iniţiem un demers care ar trebui să continue cu întrevederi la care să se discute aplicat, pentru prezentarea revendicărilor şi soluţionarea lor. Am persevarat în acţiunile noastre şi considerăm că trebuie să găsim soluţiile potrivite pentru o situaţie care a generat o stare de confuzie şi revoltă. În caz contrar, aşa cum am anunţat deja la mijlocul acestei săptămâni, notificăm autorităţile cu privire la deschiderea conflictului de muncă”, susţine Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Calendarul protestelor:

17 – 21 octombrie 2016 – pichetare şi întreruperea temporară a activității;
31 oct 2016 – declanșarea grevei generale.

Ca urmare a nemulţumirilor sesizate de categorile profesionale reprezentative din cadrul Federaţiei Sindicale Hipocrat, pe fondul unor neconcordanţe legislative dublate de întârzierea sau neasumarea unor decizii rectificative, Federația Sindicală Hipocrat din România cere autorităților statului:

  • emiterea de urgență a modificărilor Ordinului Ministrului Sănătății 870/2004, în vederea corelării cu O.U.G. 20/2016 şi identificarea soluțiilor reale de motivare a medicilor care urmează să acopere normele de muncă vacante, generate de vidul de specialiști pe diverse specialități medicale, chirurgicale sau de urgență;
  • crearea unui cadru legal pentru admiterea în învăţământul superior a asistenţilor medicali cu studii medii şi vechime în specialitate, în vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel naţional şi totodată pentru respectarea standardelor și curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare;
  • o salarizarea unitară a personalului medical, în orice sector de activitate în care se asigură act medical, o salarizare corespunzătoare a personalului T.E.S.A. și a funcționarilor publici din cadrul Direcțiilor de Sanătate Publică, în concordanță cu salarizarea din sectorul de activitate Sanătate;
  • acordarea sporurilor pentru condiții deosebite de muncă la salariile actuale, și nu la cele din anul 2009;
  • acordarea tichetelor de vacanță si de masă pentru toți salariații din sistemul de sănătate și asistență socială;
  • finanțarea corespunzătoare a sistemului de sănătate românesc, în vederea angajării de personal pentru acoperirea deficitului de personal și stopării migrației, precum și pentru îmbunătățirea satisfacției pacienților și asigurării resurselor necesare pentru servicii de calitate.

„Sistemul sanitar din România este bulversat din punct de vedere social, ca urmare a faptului că, pentru o parte a salariaților, nu s-au eliminat inechitățile şi discriminările legate de performanța profesională și nici cele aferente salarizării. Măsurile fac parte din campania „Primăvara Medicală”, iniţiată de Federația Sindicală Hipocrat din România, formaţiune care rămâne astfel consecventă apărării drepturilor și intereselor membrilor de sindicat din sistemul public de sănătate și asistență socială, precum si ale pacienţilor”, completează Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Citeşte şi STUDIU: Aproape jumătate dintre români nu au încredere în Ministerul Sănătăţii