Un nou summit americano-nord coreean prinde contur

Cu un dosar nuclear în impas, Kim Yong Chol, "braţul drept" al lui Kim Jong Un, a fost primit vineri la Washington de secretarul de stat american Mike Pompeo, pentru discuţii cruciale în vederea unui nou summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean.

18 ian. 2019, 17:47
Un nou summit americano-nord coreean prinde contur

Însoţit de Stephen Beigun, emisarul american pentru Coreea de Nord, Mike Pompeo, zâmbitor, a pozat în faţa camerelor de filmat fără a spune un cuvânt alături de Kim Yong Chol, într-un hotel din capitala SUA, puţin după orele 11:00 (16:00 GMT), potrivit Agerpres.

Semn al caracterului sensibil al acestei întrevederi, Departamentul de Stat american a aşteptat până vineri dimineaţa pentru a confirma această întrevedere cu interlocutorul privilegiat al diplomaţiei americane în dificilele negocieri asupra dezarmării nucleare a Coreei de Nord.

Diplomaţia americană este probabil dezamăgită de anularea în ultimul moment, la începutul lui noiembrie, a venirii acestui foarte important responsabil nord-coreean, anulare care a scos la iveală blocajul din discuţii, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Trump avertizează: Coreea de Nord, o ameninţare extraordinară

Dacă această primă întrevedere se derulează bine, Kim Yong Chol ar putea apoi să fie primit de Donald Trump la Casa Albă, la fel ca la prima sa vizită, în primăvara anului trecut. La acea dată, aceasta a relansat procesul diplomatic ce a permis să se întoarcă pagina unui 2017 presărat cu teste balistice şi nucleare nord-coreene, sancţiuni internaţionale şi ameninţări între cele două tabere.

În 12 iunie 2018, la Singapore, primul summit între un preşedinte american în exerciţiu şi un moştenitor al dinastiei Kim, la putere în Coreea de Nord, a dus apoi la angajarea liderului nord-coreean în favoarea unei „denuclearizări complete a Peninsulei Coreene”. Însă de atunci, negocierile pentru a pune în aplicare această promisiune s-au împotmolit, iar progresele concrete pot fi numărate pe degetele de la o mână.