Un nou taifun ameninţă sud-vestul Japoniei. Autorităţile avertizează că este posibil să apară noi victime

Un nou taifun denumit Namtheun, al 12-lea din acest sezon din Asia, amenință sud-vestul Japoniei zguduit parțial în ultimele zile de o serie de cutremure. Precedentul ciclon din nord-estul țării s-a soldat cu 14 morți.

RomaniaTV.net
02 sept. 2016, 06:21

Conform agenției naționale de meteorologie Japan Meteorological Agency, taifunul Namtheun, al cărui vârf poate ajunge la vânturi cu viteza de până la 180 km/h, se găsea vineri dimineața la nord-est de Okinawa și ar urma să se îndrepte în zilele următoare spre Kyushu.

Acesta poate provoca ploi abundente în acest weekend pe insulele mici din sud-vest și spre nord (Kyushu, la sud-vest de insula principală Honshu).

Autoritățile au avertizat cu privire la posibilele vânturi puternice, valuri mari și riscuri de inundații pe malul mării și de alunecări de teren.

Acesta vine după un alt taifun, denumit Lionrock, care a dus, la începutul acestei săptămâni, la decese și pagube importante în nord-estul arhipelagului.

După 11 decese confirmate miercuri în urma trecerii Lionrock, un al 12-lea corp a fost găsit joi în regiunea Iwate și alte două vineri dimineața în zonele din nordul insulei Hokkaido, traversate, de asemenea, de ciclon.

Peste o mie de oameni din Prefectura Iwate se află încă în locuri inaccesibile, pentru a se asigura împotriva alunecărilor de teren și a inundațiilor. Un număr de 17 persoane din orașul Iwaizumi, unul dintre cele mai afectate din această provincie, erau vineri dimineața încă imposibil de găsit, autoritățile neputând confirma dacă acestea sunt salvate sau nu.

Mai mult decât atât, insula Kyushu amenințată de taifunul Namtheun, în special în prefectura Kumamoto, a fost lovită în ultimele zile și de o serie de cutremure care nu au provocat pagube semnificative, dar au determinat mai multe companii (cum sunt Sony și Renesas) să-și suspende producția la fabricile de materiale semiconductoare ale căror echipamente, în foarte mare măsură automatizate, sunt extrem de fragile.

Prefectura Kumamoto suferise deja cutremure violente în primăvara acestui an, care au provocat decesul a 40 de persoane și au antrenat alte douăzeci de decese suplimentare din cauza deteriorării condițiilor de viață ale evacuaților, mai notează agenția France Presse.