Un ofiţer şi un fost ofiţer de la Poliţia de Frontieră Arad, sub control judiciar în dosarul traficului de migranţi

Un ofiţer şi un fost ofiţer de la Poliţia de Frontieră Arad au fost puşi sub control judiciar, joi seară, de procurorii DIICOT Timişoara, în urma percheziţiilor privind destructurarea unei grupări care se ocupa cu traficul de migranţi şi care funcţiona pe relaţia Asia-România-Ungaria- Austria. Alte şase persoane vor fi cercetate în libertate.

25 aug. 2016, 19:34
Un ofiţer şi un fost ofiţer de la Poliţia de Frontieră Arad, sub control judiciar în dosarul traficului de migranţi

Opt persoane au fost duse la sediul DIICOT Timişoara în urma percheziţiilor din Arad, iar după mai multe ore de audieri un ofiţer şi un fost subofiţer de la Poliţia de Frontieră Arad au fost puşi sub control judiciar.

Alte şase persoane vor fi cercetate în libertate.

DIICOT arăta, într-un comunicat de presă, că reţeaua, formată dintr-un palestinian, un apatrid de origine turcă şi cetăţeni români, acţiona pe relaţia Asia-România-Ungaria-Austria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuţii precis delimitate.

Membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera.

„Migranţii erau direcţionaţi către municipiul Arad, unde erau preluaţi de către membrii grupării şi cazaţi temporar într-un imobil situat la intrarea în oraş. Ulterior, după stabilirea detaliilor şi însuşirea de către migranţi a modalităţii de tranzitare a frontierei, locaţiilor unde urmau să se regrupeze pe teritoriul Ungariei etc., membrii grupării îi transportau pe migranţi, cu diferite microbuze, până în apropierea frontierei cu Ungaria, în locaţii anterior studiate, unde erau debarcaţi, migranţii urmând să tranziteze frontiera pedestru. De asemenea, la rândul lor, membrii grupării treceau frontiera la bordul autoturismelor şi îi preluau pe migranţi de pe teritoriul Ungariei, din locaţii prestabilite, pentru a-i transporta mai departe către state din vestul Europei”, se arăta în comunicat.

Potrivit DIICOT, „activitatea grupului infracţional a fost sprijinită de către cadrele Poliţiei de Frontieră CTD, ofiter la Poliţia de Frontieră Arad – Biroul de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere şi M.S., fost subofiţer în cadrul aceleiaşi instituţii, care au facilitat activitatea de trafic de migranţi. Suspecţii aveau rolul de a supraveghea operaţiunile de îmbarcare a migranţilor în autoturisme, de la locaţia unde erau adăpostiţi în municipiul Arad, şi de a asigura traseul către frontieră, cu rol de antemergători, pentru a evita depistarea în trafic a autoturismelor cu migranţi la un eventual control inopinat”.

Opt percheziţii au avut loc, joi dimineaţă, în Arad, la membrii unei grupări specializată în traficul de migranţi.

Citeşte şi Poliţişti de frontieră, implicaţi în trafic de migranţi, ridicaţi de DIICOT