Un oltean a cheltuit banii de acoperiş pe un aparat de detectat metale. A descoperit o adevărată comoară

A sapat dupa comoara si a şi gasit-o. Un oltean pasionat de istorie a cheltuit toti banii pe care sotia i-a trimis sa repare acoperisul casei, pe un detector de metale.

02 feb. 2015, 09:05
Un oltean a cheltuit banii de acoperiş pe un aparat de detectat metale. A descoperit o adevărată comoară

Investitia insa-sustine el-n-a fost de pomana, pentru ca luna trecuta a gasit, in sfarsit, comoara,  doua morminte cu tot cu oseminte si arme de lupta ce ar fi apartinut celtilor, scrie stirileprotv.ro. Un comitet format din experti germani va evalua piesele si, daca se dovedeste ca intr-adevar au apartinut civilizatiilor trecute, barbatul trebuie sa primeasca bani de la statul roman, iar locul in care le-a gasit se transforma in sit arheologic.

Citeşte şi Descoperire IMPRESIONANTĂ la o biserică din Braşov! „Nu au vrut ca românii să afle ASTA!”

Nea Ion traieste in localitatea olteneasca Desa si, dupa o viata intreaga de agricultor, s-a reprofilat la batranete si cauta comori. Iar luna trecuta – sustine el – le-a si gasit: doua morminte celtice, cu osemnite cu tot si arme de lupta… Vestigiile au fost luate de in custodie de Muzeul Olteniei de la Craiova si vor fi evaluate de experti din Germania. Arheologii stiu ca zona Desa este plina de ramasite istorice, pentru ca celtii, care au locuit la sud de Dunare, obisnuiau sa-si inmormanteze mortii dincolo de cursul apei. Iar cele trei varfuri de lance, o sabie in teaca, patru cutite si un instrument de barbierit ar putea fi valoroase si ar putea data din secolul al 3-lea, inainte de Hristos!

Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei: „Probabil ca erau depuse in morminte pentru ca acel razboinic sa beneficieze de acest armament si pe lumea cealalta”.

In cazul in care se dovedeste ca obiectele au apartinut intr-adevar celtilor, nea Ion ar putea sa primeasca intre 30 si 45 la suta din valoarea lor de piata.

Citeşte şi Descoperire uimitoare făcută de un cuplu în curtea casei: Acum SUNTEM extrem de BOGAŢI FOTO

Si la Turda, o echipa de muncitori care lucra la canalizarea orasului a descoperit doua morminte ce ar data din vremea romanilor.

Marian Paslaru, directorul Muzeului de Istorie din Turda: „Monumetele, sarcofagele vor fi transportate la muzeul de istorie din Turda si vor fi restaurate.”

Descoperirea imbogateste zestrea muzeului din localitate, iar, pentru arheologi, contureaza harta asezarilor din zona. Datorita legislatiei, lucrarile de canalizare din oras au fost sistate pana ce istoricii isi vor termina cercetarile.