Un părinte de la Colectiv RUPE TĂCEREA: În weekendul de după, n-am avut cu ce doctor de la ATI să vorbesc. Toţi erau plecaţi

Părintele unuia dintre cei care şi-au pierdut viaţa în tragedia de la Colectiv mărturiseşte pentru tolo.ro. că este pentru prima oară când vorbeste despre ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an de zile.

27 oct. 2016, 07:32
Un părinte de la Colectiv RUPE TĂCEREA: În weekendul de după, n-am avut cu ce doctor de la ATI să vorbesc. Toţi erau plecaţi

Acesta povesteşte că în seara în care a avut loc tragedia, în clubul Colectiv se afla şi copilul său, care a fost internat chiar din acea noapte la Spitalul de Urgenţă Floreasca. 

O vreme am sperat. Ne-am pus problema să cerem transferul în străinătate. Nu voi uita niciodată acele zile. Era în vinerea de după incendiu și am avut sentimentul ciudat că s-a golit zona unde erau arșii. Copilul făcuse 40 de grade temperatură. Am găsit un medic, dar nu pe cei de la terapie intensivă, cu care ne obișnuisem”, povestește omul.

Unde sînt medicii? Mi-a răspuns un alt doctor: cei de la ATI sînt la Congresul de la Poiana Brașov. Acesta a fost răspunsul. Și atunci l-am întrebat pe doctorul pe care-l găsisem: ce îi dăm? Și a pus niște pături reci să treacă febra”.

Nu acuz pe nimeni, am întîlnit în spitale și acte de dăruire, dar și gesturi de neînțeles, de alienare umană și profesională. Episodul acesta cu simpozionul de la Poiana Brașov însă m-a șocat. Pe de o parte tu, Ministerul Sănătății, spui că orice oraș din lume ar fi fost depășit la acest număr de răniți și pe de altă parte trimiți medicii la congres chiar în acele zile?!”, adaugă el.

Cunoscută în lumea medicală drept ”Simpozionul lui Grințeasca”, întâlnirea anuală este organizată de organizația medicului Ioana Grințescu, de la Floreasca, și de asociația de ATI a doctorului Dorel Săndescu, acesta fiind mâna dreaptă a ministrului Nicolae Bănicioiu în timpul crizei de la Colectiv.

”Acolo au fost aproape toți medicii ATI importanți din București. Eu n-am fost”, zâmbește amar unul dintre cei mai experimentați medici de ATI din medicina noastră.

În acel week-end, la Poiana Brașov au fost prezenți secretarul de stat Dorel Săndesc, Șerban Bubenek, Ioana Grințescu și alte nume din elita profesiei.

Participanții s-au cazat la Hotel Sport, iar masa festivă a avut loc la Complexul Favorit.

”Niciodată nu voi ști dacă am făcut bine netransferîndu-l în străinătate”, încheie părintele pacientului decedat la ”Floreasca”.

Copilul său a murit la peste două săptămîni după incendiu. ”Încă nu-mi dau numele pentru că nu pot să rezist presiunii publice. Nu rezist presiunii de nici un fel”, explică el.