Un parlamentar american vrea să lanseze procedura de DESTITUIRE a preşedintelui Donald Trump

Un ales democrat din Camera Reprezentanţilor a SUA a depus o plângere vizând lansarea unei proceduri de destituire a preşedintelui Donald Trump.

13 iul. 2017, 12:08
Un parlamentar american vrea să lanseze procedura de DESTITUIRE a preşedintelui Donald Trump

Brad Sherman cere lansarea unei proceduri de „impeachment” pentru „obstrucţionarea justiţiei ” împotriva preşedintelui, procedură ce vizează destituirea preşedintelui SUA. 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a afirmat că acest demers este „ridicol cu desăvârşire, cel mai rău joc politic”.

În SUA, Congresul poate destitui un preşedinte aflat în funcţie printr-o procedură ce se desfăşoară în două etape. Camera Reprezentanţilor votează punerea în acuzare, cu o majoritate de două treimi sau achitarea. În caz de condamnare, preşedintele este destituit automat.

Citeşte şi CNN: O înregistrare îl prezintă pe preşedintele Trump alături de persoane cheie din ultima controversă legată de Rusia

În istoria americană, până în prezent nu a fost destituit niciun preşedinte. Numai doi dintre preşedinţii SUA  au fost acuzaţi, dar în final, achitaţi. Este vorba despre Andrew Johnson, în 1868 şi de Bill Clinton, în 1998. În 1974,  Richard Nixon, a preferat să demisioneze din funcţie pentru a evita o destituire ce se anunţa ca fiind foarte probabilă de către Congres, în urma scandalului Watergate. 

Rezoluţia lui Brad Sherman şi Al Green care are ca scop să scoată la iveală presupuse intervenţii ale lui Trump pe lângă fostul director al FBI, James Comey, într-o anchetă ce îl viza pe unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui, Michael Flynn.