Un patron din cinci vrea să reducă numărul angajaţilor în prima parte a anului

Un patron din cinci, in special din comert si constructii, are in plan sa reduca numarul angajatilor in urmatoarele 3 luni. Cel putin asta arata un sondaj realizat de Institutul National de Statistica pe 8.000 de firme.

31 ian. 2017, 10:13
Un patron din cinci vrea să reducă numărul angajaţilor în prima parte a anului

Intentiile patronilor nu se potrivesc insa cu planurile Executivului, care prevede anul acesta o crestere consistenta a numarului de angajati, dar si un avant economic cel putin spectaculos, potrivit incont.ro.

Luna de luna peste 8.000 de directori din tot atatea firme le spun celor de la statistica ce planuri au pentru urmatoarele trei luni. Cei din Constructii anticipeaza o scadere si a afacerilor si a numarului de angajati cu peste 20% pana in martie. Dar aceasta poate fi sezoniera, pentru ca nu se prea construiesc cladiri iarna.

Si in comertul cu amanuntul se pregatesc scaderi de 20 si 22% scaderi, ceea ce este surprinzator, pentru ca acest domeniu merge cel mai bine de vreo doi ani. Explicatia unora dintre ei ar fi majorarea salariului minim, nu au bani sa plateasca asemenea venituri asa ca renunta la angajati.

Planurile patronilor nu se potrivesc deloc cu programul de guvernare – acolo se vorbeste de angajarea a 43.000 de noi salariati si reducerea ratei somajului, nicidecum de concedieri. Ca sa nu mai vorbim despre cresterea economica anuntata de Comisia Nationala de Prognoza, care a modificat recent previziunile pana acum ponderate, in unele extrem de optimiste – coincidenta sau nu dintr-o data, economia trebuie sa creasca exact ca in programul de guvernare al Executivului cu peste 5% an de an.

In proiectul de buget pe 2017 cheltuielile de capital – adica investitiile din buget – sunt la unul dintre cele mai mici neveluri din ultimii 10 ani.

Citeşte şi TOPUL celor mai mari angajatori din România. Ce firmă angajează câte 1.000 de oameni noi în fiecare an