Un prim bilanţ indică peste 30 de morţi în urma cutremurului cu magnitudinea 7,5

Un prim bilanţ comunicat marţi de presa locală indică peste 30 de morţi în urma puternicului seism cu magnitudinea 7,5 care a zguduit centrul Papua Noua Guinee în noaptea de duminică spre luni. Echipele de intervenţie încearcă să ajungă în zona montană afectată, informează AFP.

27 feb. 2018, 07:28
Un prim bilanţ indică peste 30 de morţi în urma cutremurului cu magnitudinea 7,5

Deşi comunicaţiile telefonice au fost în cea mai mare parte întrerupte, publicaţia PNG Post Courier îl citează pe administratorul provinciei Hela, William Bando, care a declarat că cel puţin 13 persoane au murit în capitala provinciei Southern Highlands, Mendi, în timp ce alte 18 persoane şi-au pierdut viaţa în zonele învecinate.

Site-ul Papua New Guinea Today, citându-l pe preotul catolic Pius Hal, a indicat că cel puţin zece persoane, dintre care patru copii, şi-ar fi pierdut viaţa în alunecările de teren provocate de seism.

Presa mai vorbeşte şi despre aproximativ 300 de persoane rănite. Niciunul dintre aceste bilanţuri nu a fost confirmat oficial.

O echipă guvernamentală de evaluare, însoţită de militari, trebuie să ajungă marţi în regiunea afectată pentru a măsura amploarea pagubelor.

”Informaţiile vor fi furnizate pe măsură ce vor fi puse la dispoziţie de echipele de evaluare”, a precizat secretarul general al guvernului, Isaac Lupari.

Institutul american de geofizică (USGS) a localizat epicentrul seismului la 90 de km sud de Porgera, în provincia muntoasă Enga, la o adâncime de 35 de km. Seismul a avut loc la ora 03:45 (17:45 GMT duminică). Nu a fost emisă alertă de tsunami.

În zona epicentrului cutremurului se află multe operaţiuni de exploatare a petrolului şi gazelor.

ExxonMobil PNG a precizat că unele instalaţii de la uzina sa de exploatare a gazelor de la Hides, în provincia Hela, învecinată cu Southern Highlands, au fost avariate, dar că angajaţii sunt în afara pericolului. Compania a adăugat că personalul neesenţial va fi evacuat.

Compania australiană Oil Search a anunţat de asemenea că suspendă operaţiunile în zonă până la evaluarea pagubelor.

Cutremurele sunt frecvente în Papua Noua Guinee, situată pe aşa-numitul „inel de foc” al Pacificului, aflat la intersecţia mai multor plăci tectonice.