Un primar belgian avea lista cu teroriştii SI cu luni înainte de masacrul din Paris. „Nu era treaba mea”

Primarul Belgian din Molenbeeck, Francoise Schepmans, a dezvăluit că a avut, cu cel puţin o lună înainte de atacurile teroriste din Paris, o listă cu numele teroriştilor islamişti, inclusiv cu protagoniştii acţiunii armate. Întrebată de ce nu a făcut tot posibilul să informeze la timp despre toate acestea, femeia a dat un răspuns stupefiant: "Nu era treaba mea", dezvăluie New York Times.

25 nov. 2015, 22:05
Un primar belgian avea lista cu teroriştii SI cu luni înainte de masacrul din Paris. „Nu era treaba mea”

Francoise Schepmans, primarul suburbiei Molenbeek din Bruxelles, a primit o listă cu suspecţi jihadişti, inclusiv cu „creierul” atentatelor din Franţa şi cu cei doi fraţi terorişti care au executat acţiunea criminală cu cel puţin o lună de zile îmnainte de artentatele din Franţa şi Belgia. 

Întrebată de ce nu a acţionat pentru prevenirea atentatelor, Schepmans a oferit un răspuns incredibil, afirmând că „nu era treaba ei să îi urmărească pe eventualii terorişti”. Pe lista respectivă cu nume şi adrese figurau peste 80de suspecţi jihadişti, informează The New York Times.

„Ce-aş fi putut să fac eu în această chestiune_ Nu este treaba mea să îi urmăresc pe suspecţii de terorism. Această responsabilitate îi revine Poliţiei Federale”, a declarat primarul din Molenbeek în cadrul unui interviu de presă, informează New York Times.

Citeşte şi „Terorista” din Paris este în viaţă. Cine este de fapt femeia care a murit în timpul raidului trupelor franceze

Miercuri, femeia-primar a sdat un interviu postului de radio Europe 1 şi a recunoscut că „în Molenbeek s-a format o reţea teroristă” şi că fundamentalismul wate în continuă creştere încă din anii ’70.

„Este treaba serviciilor de securitate să se ocupe ” de aceste chestiuni. Autorităţile municipale au sarcini diferite”, a mai spus ea.

Abdelhamid Abaaoud, care a fost ucis într-un raid al poliţiei la Saint-Denis, săptămâna trecută, ar fi fost organizatorul atacurilor teroriste în urma cărora au murit 130 de persoane, în data de 13 noiembrie. 

Despre teroristul de 28 de ani se ştia deja că plecase din Siria pentru a lupta alături de Statul Islamic încă din 2014 şi fusese acuzat în lipsă că recrutează extremişti islamişti şi, de asemenea, că ar fi fost implicat într-o serie de atacuri teroriste eşuate.