Un robot subacvatic a pătruns în lumea necunoscută de sub gheaţa Antarcticii. Ce a găsit acolo VIDEO

Expeditia British Antarctic Survey desfasurata in Antarctica a reusit sa dezlege unele dintre necunoscutele legate de marea de gheata a continentului alb. Cercetatorii au fost surprinsi sa constate ca gheata se topeste mult mai repede decat s-a crezut anterior.

28 nov. 2014, 10:04
Un robot subacvatic a pătruns în lumea necunoscută de sub gheaţa Antarcticii. Ce a găsit acolo VIDEO

Marea de gheata din Antarctica a fost cartografiata in 3D de catre un robot subacvatic pentru prima data in istorie, scrie ziare.com.

Citeşte şi Nebunia lui ADOLF HITLER. Căuta porţile de intrare în AGARTHA, o lume ce s-ar afla în interiorul PĂMÂNTULUI

Adancurile ghetii din regiuni neexplorate pana acum au fost filmate in premiera, cu ajutorul vehiculului subacvatic. Oamenii de stiinta din Statele Unite, Australia si Marea Britanie, implicati in cercetare, au incercat sa afle cum afecteaza schimbarile climatice gheata din regiunile polare.

Satelitii sunt capabili sa observe calota de gheata din Antarctica, dar grosimea stratului poate crea dificultati de masurare. Acum, cercetatorii au avut la dispozitie un vehicul subacvatic autonom (AUV) denumit Seabed, proiectat sa stabileasca in ce fel se modifica stratul de gheata din zonele indepartate ale Antarcticii.

Citeşte şi Fenomen misterios la cei doi poli ai Pământului: Este fără precedent

Seabed, care are aproximativ doi metri lungime si cantareste 181 de kilograme, a fost ghidat de-a lungul unor linii paralele imaginare situate intre 20 si 30 de metri sub apa, aratand ca topirea ghetii este mult mai rapida decat se credea.

„Aceasta cercetare este un pas important pentru a face masuratori de rutina, de care avem nevoie, cu scopul de a monitoriza si a intelege ce se intampla cu gheata si cu schimbarile care apar la o scara mare”, a spus Ted Maksym de la Institutul Oceanografic Woods Hole (WHOI).