Românul dat DISPĂRUT în atentatul de la Kabul, DECLARAT MORT

Românul dat dispărutl în urma atentatului produs, marţi dimineaţă, la Kabul, în Afganistan, a murit, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat. Atentatul a fost revendicat, ulterior, de talibani.

RomaniaTV.net
02 iul. 2013, 08:37
Românul dat DISPĂRUT în atentatul de la Kabul, DECLARAT MORT

Un cetăţean român şi-a pierdut viaţa în atentatul ce a avut loc marţi dimineaţă la Kabul. Iniţial, acesta fusese dat dispărut, însă ulterior s-a stabilit decesul său.

Românul dat dispărut iniţial în urma atentatului de la Kabul este mort, anunţă MAE român. „Referitor la situaţia celor doi cetăţeni români, victime ale atentatului care a avut loc în această dimineaţă la Kabul, Afghanistan, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în urma finalizării procedurilor specifice, misiunea diplomatică a României la Kabul a confirmat oficial decesul cetăţeanului român, dat dispărut în urma atentatului”, precizează un comunicat al MAE.

Pe de altă parte, cel de-al doilea cetăţean român este rănit şi se află, în continuare, sub îngrijire medicală, starea de sănătate fiind stabilă, precizează MAE.

De asemenea, MAE a comunicat informaţiile, atât cu privire la cetăţeanul român decedat, cât şi cu privire la cel rănit, către autorităţile române competente, în vederea contactării şi informării familiilor acestora. Misiunea diplomatică a României se află în contact permanent cu autorităţile locale şi aliate, fiind pregătită să acorde asistenţa consulară necesară, în baza competenţelor legale, se mai arată în comunicatul MAE.

Surse oficiale precizaseră anterior pentru MAE că românii victime ale atentatului produs marţi dimineaţă la Kabul sunt angajaţi ai firmei americane de securitate DynCorp International, care asigură în Afganistan servicii de securitate, de logistică, dar şi de instruire pentru forţele afgane. Cei doi cetăţeni români nu erau angajaţi ca personal combatant, ci aveau sarcini administrativ-logistice, potrivit surselor menţionate.

Un atac comis marţi dimineaţa la Kabul împotriva unei companii străine de transport care colabora ISAF, forţa NATO din Afganistan, a provocat moartea a cel puţin şapte persoane, a anunţat poliţia din oraş, relatează AFP. „Patru paznici nepalezi, unul afgan şi doi civili afgani”, au fost ucişi în urma atacului, a declarat şeful poliţiei din Kabul, Mohammad Ayub Salangi, precizând că toţi atacatorii, respectiv aproximativ trei persoane, au fost ucişi.

Atentatul sinucigaş comis, marţi, la Kabul împotriva unei companii de transport străine care colabora cu NATO şi în urma căruia un român a murit şi un altul a fost rănit, a fost revendicat de talibani. Rebelii talibani au confirmat într-un comunicat că au atacat „o importantă bază logistică şi de aprovizionare străină cu un camion plin cu explozibil, care a distrus barierele şi le-a permis mujahedinilor echipaţi cu arme grele şi uşoare să intre”.

Explozia, urmată de confruntările cu forţele de securitate locale, confirmă intensitatea atacurilor rebele observată în ultimele săptămâni, în pofida speranţelor generate de deschiderea unui birou al talibanilor în Qatar, destinat favorizării viitoarelor negocieri de pace.

Atacul are loc pe fondul creşterii presiunilor asupra Guvernului afgan de a negocia cu talibanii, cu un an şi jumătate înainte de retragerea majorităţii militarilor forţei NATO (ISAF).