Un român condamnat la închisoare pe viaţă pentru triplu asasinat, dispărut fără urmă

Un interlop din Iaşi a reuşit să fugă din România deşi a fost condamnat de două instanţe din Bucureşti la închisoare pe viaţă. Robert Gîrleanu a fost dat în urmărire internaţională, zilele trecute, de Poliţie, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la închisoare pe viaţă pentru triplu asasinat. Nu se ştie cum a fugit din ţară, având în vedere că acesta era dat în consemn la frontieră încă de acum un an şi jumătate. O altă decizie bizară este şi eliberarea dispusă de prima instanţă a lui Gîrleanu. Acesta a fost pus sub control judiciar de acelaşi judecător care, la doar câteva luni distanţă, avea să îl condamne pe viaţă. Numele lui Gîrleanu apare în mai multe asasinate celebre comise în ţara noastră.

02 iun. 2015, 06:22
Un român condamnat la închisoare pe viaţă pentru triplu asasinat, dispărut fără urmă

Un asasin din Republica Moldova, aciuat de mai mulţi ani la Iaşi, a reuşit să fugă din România înainte de a fi condamnat, definitiv, la închisoare pe viaţă pentru un triplu asasinat.

Potrivit ziaruldeiasi.ro, interlopul Robert Gîrleanu a fost dat, la finele săptămânii trecute, în urmărire generală după ce condamnarea sa la detenţie pe viaţă a rămas definitivă. Ciudat este modul în care acesta, judecat pentru omor, a fost eliberat sub control judiciar cu doar câteva luni înainte de a fi condamnat de prima instanţă.

Robert Gîrleanu a fost eliberat din arest în noiembrie 2013, de acelaşi jude­cător de la Tribunalul Bucureşti care, în iunie 2014, avea să îl condamne la închi­soare pe viaţă. Săptămâna trecută, pe 27 mai, Robert Gîrleanu a fost condamnat de­finitiv, însă nu a mai fost găsit de autorităţi pentru a fi depus în detenţie.

Este neclar modul în care Gîr­leanu a reuşit să se facă dispărut. Originar din Republica Moldova, dar şi cu cetăţenie română, este foarte probabil ca Gîrleanu să fi fugit în ţara sa de baştină.

Faptele pentru care Robert Gîrleanu a fost condamnat datează din anul 2000, a­tunci când, la instigarea raketului Ion Druţă, Gîrleanu ar fi împuşcat, în Repu­blica Moldova, trei parteneri de afaceri cu care derula trafic de maşini furate. Detaliile din acest caz au ieşit la iveală abia în 2008, atunci când un martor la asasinat a detaliat autorităţilor fapta. Cadavrele au fost des­coperite de anchetatorii basarabeni aflân­du-se că au fost împuşcate cu o puşcă-militară Baikal. În 2009, declaraţia unuia dintre complicii lui Robert Gîrleanu dispărea din posesia anchetatorilor basarabeni, apărând, misterios, în 2010 atunci când ancheta a fost reluată.

Robert Gîrleanu a fost arestat în Româ­nia, pentru triplul asasinat din Republica Moldova, în 2011, la solicitarea organelor de anchetă din ţara vecină. Înainte de arestarea din 2011, Gîrleanu mai fusese reţinut în România şi într-un alt dosar, de contrabandă de ţigări, într-un caz cu un prejudiciu de peste un milion de euro. Gîrleanu a mai fost implicat şi într-un dosar privind furtul unei maşini de lux, la Focşani, unde a fost de asemenea reţinut.

Numele lui Robert Gîrleanu apare şi în cazul asasinatului din 2012, din cartierul bucureştean Vitan. Atunci, asasinul plătit Vitalie Proca s-a deplasat la Bucureşti pentru a-l ucide pe Dumitru Mironescu, duş­man al fraţilor Mararu din Piatra Neamţ. Proca s-a deplasat la Bucureşti cu o maşină înregistrată la o firmă înregistrată în Iaşi, SC Clandak, deţinută de familia lui Robert Gîrleanu.