Un român, condamnat pe nedrept în Franţa, dă în judecată statul român şi pe cel francez

Bărbatul de 33 de ani, din comuna Răchiţi din judeţul Botoşani, care în urmă cu doi ani a fost condamnat pe nedrept pentru presupuse jafuri pe teritoriul Franţei, a deschis o nouă acţiune împotriva statului francez şi a statului român.

26 aug. 2014, 16:18
Un român, condamnat pe nedrept în Franţa, dă în judecată statul român şi pe cel francez

Marius Florin Murariu, care a stat într-o închisoare din Franţa timp de 110 zile, acuză erorile judiciare grave ale autorităţilor din cele două state, scrie Agerpres.

El a înregistrat, luni, la Tribunalul Botoşani, o acţiune de „reparare prejudicii erori judiciare”, chemând în instanţă statul român, prin Ministerul de Finanţe, şi statul francez, prin Ambasada Franţei.

Acesta solicită daune morale de un milion de euro şi daune materiale de 10.000 de lei, după ce a fost condamnat pentru mai multe jafuri comise în 2003, în Franţa, deşi nu părăsise, până în acel moment, teritoriul României.

În 2004, Tribunalul din Lille l-a condamnat la doi ani de închisoare pentru o serie de şase jafuri asupra unor maşini care ar fi avut loc într-o noapte, în 2003, la Lille şi Ronchin. La faţa locului ar fi fost găsit actul de identitate al tânărului din Botoşani, care i-a fost sustras.

Şapte ani mai târziu, pe 24 mai 2011, Murariu este interpelat pe baza unui mandat european de arestare, iar după câteva zile de detenţie petrecute la Bucureşti, acesta este transferat la Lille, unde este plasat după gratii.

După 110 zile de arest, avocatul său reuşeşte să demonstreze că Marius Murariu este nevinovat, obţinând eliberarea sa.

Citeşte şi Condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o. Un american a obţinut 10 milioane de euro despăgubiri