Un spital din Iaşi nereabilitat de aproape 50 de ani va avea, printre altele, hotel pentru însoţitori

Spitalul pentru Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi, care deserveşte toată regiunea Moldovei şi nu a mai fost reabilitat de când a fost inaugurat, în 1970, va fi modernizat în urma unei investiţii de 27 de milioane de euro. Potrivit proiectului, spitalul va avea inclusiv un hotel pentru însoţitori.

05 feb. 2018, 13:08
Un spital din Iaşi nereabilitat de aproape 50 de ani va avea, printre altele, hotel pentru însoţitori

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că unitatea medicală va fi complet modernizată, investiţia, care se ridică la 27 de milioane de euro, urmând a se derula în următorii patru ani.

„E un proiect model pentru toată ţara. Acum, clădirea în care funcţionează spitalul este mare consumatoare de energie, astfel că e imperios necesară realizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare. În afara proiectului iniţial, vrem să dotăm şi Secţia de Cardiologie a spitalului, pentru că mulţi dintre pacienţi merg acum la Cluj. Mai dorim să realizăm şi o construcţie pentru primirea urgenţelor şi un hotel pentru însoţitori cu 30 de camere”, a spus Maricel Popa.

Valoarea totală a proiectului este de 27 de milioane de euro, iar contribuţia CJ Iaşi va fi de 7,2 milioane de euro.

Maricel Popa vrea ca până în vară să fie finalizate licitaţiile şi contractul de execuţie să fie semnat.

Managerul Spitalului „Sfânta Maria” din Iaşi, Radu Terinte, a declarat corespondentului MEDIAFAX că proiectul se va realiza cu certitudine, pentru că a fost deja semnat contractul de finanţare din fonduri europene.

„Pe lângă absenţa unei reabilitări în aproape 50 de ani de existenţă, noi avem o problemă şi cu supraaglomerarea, deoarece este vorba despre un spital de pediatrie regional, singurul în care aproape toţi pacienţii vin cu însoţitori, respectiv părinţii acestora”, a spus Radu Terinte.

În urmă cu aproape trei ani, autorităţile ieşene anunţau reabiliteze aceluiaşi spital, în baza unui proiect în valoare de 19 milioane de euro, însă ulterior fostul şef al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a fost suspendat din funcţie după ce a fost trimis în judecată.

Potrivit datelor oficiale, în regiunea de nord-est sunt aproximativ 800.000 de copii şi, anual, la Spitalul „Sfânta Maria” sunt trataţi 50.000 de copii.

Dată în folosinţă în anul 1970, unitatea medicală nu a fost reabilitată deloc, condiţiile de tratament şi de cazare fiind la un nivel scăzut în multe dintre clinici. Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi are o suprafaţă de 23.000 de metri pătraţi.