Un spot publicitar la produsul „Savoria”, interzis de la difuzarea pe TV

Un spot publicitar la produsul "Savoria. Pâinea copiilor" a fost interzis de la difuzarea pe posturile de televiziune, printr-o decizie luată marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care a considerat că acesta nu informează corect publicul.

28 ian. 2014, 17:30
Un spot publicitar la produsul „Savoria”, interzis de la difuzarea pe TV

Potrivit CNA, în spotul respectiv se spune printre altele că „fabrica Savoria este singura din România care produce doar pâine fără E-uri”.

„(…) vă recomandăm pâinea pentru copii de la Savoria, e delicioasă, iar mama spune că e şi super sănătoasă. Conţine o grămadă de minerale şi vitamine. (…) Conform studiului Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România realizat în luna august, fabrica Savoria este singura din România care produce doar pâine fără E-uri”, se afirmă în spot.

Acest spot a fost difuzat pe Antena 1, Euforia, GSP TV, Antena 3 şi Antena Stars, în perioada 15 decembrie – 2 ianuarie, potrivit CNA.

Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) a considerat că acest spot este „o comunicare comercială înşelătoare”.

Prezentă la şedinţa de marţi a CNA, Laura Frunzeti, directorul executiv al Consiliului Român pentru Publicitate, a declarat că membrii Comitetului Etic al RAC s-au întrunit pe 22 ianuarie şi au analizat spotul „Savoria. Pâinea copiilor”, considerând că acesta încalcă prevederile Codului RAC.

Şi membrii CNA au considerat că spotul „Savoria. Pâinea copiilor” încalcă articolul 93 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale”.

Astfel, CNA a decis să aplice în acest caz o decizie de intrare în legalitate în privinţa spotului publicitar „Savoria. Pâinea copiilor”, fapt care presupune că reclama nu mai poate fi difuzată în forma aceasta, care încalcă legislaţia audiovizualului privind informarea corectă.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Citeşte şi Spotul publicitar pentru cuţitul Miracle Blade, INTERZIS DE CNA