Un suedez care a fost luat ostatic s-a convertit la Islam pentru a obţine bunăvoinţa celor care îl răpiseră

Un fost ostatic suedez, deținut de Al-Qaida în Mali timp de peste cinci ani înainte de a fi eliberat în iunie, a criticat joi practica plății unor răscumpărări în astfel de cazuri și a mărturisit că s-a convertit la islam în timpul captivității doar pentru a câștiga bunăvoința islamiștilor care l-au răpit.

10 aug. 2017, 13:02
Un suedez care a fost luat ostatic s-a convertit la Islam pentru a obţine bunăvoinţa celor care îl răpiseră

Johan Gustafsson, în vârstă de 42 de ani, a declarat că nu știe motivele pentru care răpitorii au decis să-l elibereze după cinci ani și șapte luni de captivitate, dar speră că guvernul suedez spune adevărul când afirmă că refuză să plătească recompense pentru eliberarea ostaticilor.

‘Personal cred că nu este bine să se plătească răscumpărări. Aceasta pune în pericol alte persoane. (…) Sunt sume importante care (…) au un impact enorm asupra războiului. Grupările jihadiste pot utiliza acești bani în mașinăria lor de război’, a declarat fostul ostatic în cursul primei sale conferințe de presă de la revenirea sa în Suedia, pe 26 iunie, potrivit Agerpres.

Pe 25 noiembrie 2011, Johan Gustafsson a fost răpit la Tombouctou de către rețeaua Al-Qaida în Maghrebul Islamic (Aqmi) în același timp cu sud-africanul Stephen McGown și cu un olandez, Sjaak Rijke. Un al patrulea bărbat — un cetățean german — a fost ucis după ce a încercat să opună rezistență răpitorilor. Cetățeanul olandez a fost eliberat de forțele franceze în 2015.

Sud-africanul a fost eliberat pe 29 iulie. Întrebat în legătură cu condițiile în care a fost eliberat Stephen McGown, ministrul sud-african pentru securitate internă David Mahlobo a dat asigurări că guvernul său nu a plătit ‘nicio recompensă’.

Nordul statului Mali a căzut în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste conectate rețelei Al-Qaida. Jihadiștii au fost îndepărtați în mare parte din acea regiune printr-o intervenție militară internațională lansată în ianuarie 2013 la inițiativa Franței, care continuă și în prezent.

Aqmi difuzează în mod constant înregistrări video cu ostatici, fără revendicări clare din partea răpitorilor.

Puține detalii sunt cunoscute asupra modului în care autoritățile de la Stockholm au obținut eliberarea lui Gustafsson.

Ministrul suedez de externe, dna Margot Wallström, a declarat pe 26 iunie că această eliberare este rezultatul ‘mai multor ani de eforturi’ depuse de poliție, politicieni, diplomați și autorități suedeze și internaționale.

La rândul său, Gustafsson a afirmat că pur și simplu a fost condus prin deșert de către răpitori pentru a fi predat polițiștilor suedezi care aveau ‘lacrimi în ochi’ și l-au însoțit în Suedia.

El a mai spus că în captivitate a decis de să se convertească la islam, sperând că astfel va câștiga bunăvoința celor care l-au sechestrat. ‘Ca o ultimă măsură disperată le-am spus că mă voi converti la islam, am făcut-o pentru a-mi salva viața și pentru a câștiga timp’, a explicat Johan Gustafsson.