Un unchi al preşedintelui Bashar al-Assad este urmărit în Elveţia pentru crime de război

 Rifaat al-Assad, unchiul preşedintelui sirian Bashar al-Assad încă din anul 2013, pentru crime de război comise în Siria, în anii 1980, când se afla la conducerea unei unităţi militare.

25 sept. 2017, 20:54

Informaţia a fost dezvăluită luni, la Geneva, de către un colectiv de avocaţi care reprezintă reclamanţii într-o procedură juridică ce durează de mai mulţi ani.

Ministerul Public al Confederaţiei a informat că procedura împotriva unchiului preşedintelui sirian a început în 2013.

Reclamanţii au făcut plângere penală împotriva lui Rifaat al-Assad, unchiul preşedintelui sirian, în Elveţia şi intenţionează „să se adreseze unei instanţe imparţiale, fără a fi împiedicată de considerente politice”, au mai precizat avocaţii unchiului lui Assad. Identitatea reclamanţilor nu a fost dezvăluită deocamdată, scrie presa franceză.

Avocaţii estimează că procedura juridică durează foarte mult, iar una dintre părţi vrea să depună o cerere de recurs în acest sens în faţa Tribunalului Penal Federal.

„Iată că se împlinesc 4 ani de când Rifaat Al-Assad a fost denunţat autorităţilor elveţiene de către ONG-ul Trial Internaţional care le cere organelor de urmărire penală să determine rolul pe care l-a avut unchiul preşedintelui în masacrul de la Tadmor, din 1980 şi cel de la Hama, din 1982”, a informat echipa de avocaţi într-un comunicat.

Potrivit Ministerului Public, procedura deschisă în decembrie 2013 „pare să fie într-un punct mort”, însă complexitatea dosarului durează mult timp, deoarece faptele s-au produs cu foarte mult timp în urmă.