Un violator recidivist a fost lăsat în LIBERTATE, după ce a abuzat o fetiţă în Joia Mare

O copilă de 12 ani dintr-un sat din judeţul Vaslui a trăit clipe de coşmar în Săptămâna Mare, când a fost sechestrată şi violată de un tânăr de 17 ani care a ameninţat-o că o va omorî şi o va arunca într-o fântână dacă ţipă. Prins după 24 de ore de căutări, agresorul, care în luna ianuarie a mai violat o femeie din sat, a fost prezentat instanţei pentru arestare preventivă, însă judecătorii au decis să judece propunerea abia după Paşte.

03 mai 2016, 06:16
Un violator recidivist a fost lăsat în LIBERTATE, după ce a abuzat o fetiţă în Joia Mare

UPDATE. Violatorul a fost arestat preventiv marţi după-amiază.

Drama s-a petrecut în Joia Mare în satul Vutcani, una dintre comunele cu cea mai scăzută infracţionalitate din judeţul Vaslui. Fetiţa de 12 ani se întorcea de la magazinul din sat, unde fusese trimisă de mamă pentru a face câteva cumpărături, potrivit adevarul.ro.

La întoarcere, a fost acostată în zona cunoscută localnicilor „Drumul mare” de un tânăr care i-a pus cuţitul la gât, forţând-o să meargă într-o curte la o casă părăsită şi cerându-i să întreţină relaţii sexuale.

După ce a dezbrăcat-o, într-o clipă de neatenţie a agresorului, copila a reuşit să fugă în pielea goală spre drum, însă a fost prinsă din urmă, trasă de păr şi târâtă în curte. Acolo a ameninţat-o cu cuţitul că dacă va încerca să ţipe sau să mai fugă o va omorî şi o va arunca în fântâna din curte.

Copila l-a implorat plângând pe agresor să o lase să plece, însă a batjocorit-o fără milă, fugind când a auzit trecând oameni pe drum. I-a furat fetiţei şi telefonul pentru a nu reuşi să-şi alerteze mama. Imediat ce a ajuns acasă şi a povestit mamei ce s-a întâmplat, femeia a sunat la 112. În zonă, s-au deplasat poliţiştii din comună, dar şi cei de la Serviciul de Investigaţii Criminale Vaslui.

Fetiţa l-a recunoscut pe agresor, pentru că locuia în zonă. Se temea de el, ca toţi copiii din sat, de altfel, după ce s-a aflat că în luna ianuarie a violat o altă femeie din comună, iar în primăvară ar fi abuzat sexual alţi doi copii: un băieţel de 4 ani şi o fetiţă de 9 ani. Abuzurile asupra celorlalţi doi minori au ieşit la iveală abia acum, în timpul cercetărilor. În cazul violului comis în luna ianuarie, tânărul de 17 ani a fost trimis în judecată în stare de libertate, dosarul aflându-se pe rolul Judecătoriei Bârlad. După ce a aflat că familia fetiţei de 12 ani l-a reclamat la Poliţie, agresorul a fugit din sat. A fost prins de poliţişti după aproape 24 de ore.

În tot acest timp, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, având concluziile medico-legale, expertiza psihologica şi celelalte probe care indicau că minora de 12 ani a fost victima unei agresiuni sexuale violente, au pregătit dosarul privind propunerea de arestare, în lipsă a suspectului care se sustrăgea cercetărilor. Prins de poliţişti vineri, în jurul orelor 14, chiar înainte ca propunerea de arestare în lipsă să fie înaintată instanţei, Andronic a fost prezentat direct cu propunere de arestare, fără ca procurorii să mai dispună reţinerea sa pentru 24 de ore.

Propunerea privind arestarea preventivă a fost înregistrată vineri pe rolul Judecătoriei Bârlad. Inexplicabil şi contrar practicii intenţelor în cazul dosarelor privind măsurile preventive, Judecătoria Bârlad a stabilit termen judecarea propunerii de arestare, după Paşte, pe 3 mai, agresorul fiind lăsat în stare de libertate, fără nicio măsură preventivă împotriva sa.

Decizia a revoltat comunitatea locală a victimei, oamenii blamând clemenţa magistraţilor faţă de violator. Fetiţa de 12 ani a fost evaluată de psihologii de la Protecţia Copilului şi inclusă într-un program de consiliere pentru a putea depăşi mai uşor trauma. Psihologii atrag atenţia asupra lipsei unor reacţii ferme în astfel de cazuri, în contextului unui judeţ cu o rată a infracţionalităţii sexuale ridicate.