Un vulcan a erupt în Japonia. Peste 40 de răniţi şi cel puţin un mort VIDEO

Acţiunile de salvare au fost reluate duminică dimineaţă în centrul Japoniei, la o zi după o erupţie vulcanică neaşteptată care s-a soldat cu cel puţin 40 de răniţi, a constat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului. 

28 sept. 2014, 04:17

Printre cele 42 de persoane rănite, dintre care unele grav, identificate de poliţie şi pompieri, şapte şi-au pierdut cunoştinţa. Una dintre acestea a fost declarată moartă sâmbătă seară, însă echipele de salvare au anunţat ulterior că decesul nu a fost confirmat oficial. 

Aproape 300 de excursionişti se apropiau de vârf când vulcanul Ontake a început să erupă sâmbătă la prânz. Cei mai mulţi au fugit sub ploaia de cenuşă şi pietre, însă câteva zeci nu au putut coborî, petrecându-şi noaptea în refugii din apropierea vârfului acestui munte cu o înălţime de 3.067 de metri, situat între prefecturile Nagano şi Gifu. 

Bilanţul erupţiei vulcanice din Japonia creşte de la oră la oră. Până acum echipele de intervenţie au descoperit cel puţin 36 de cadavre. Iar zeci de oameni sunt blocaţi încă pe munte. Eforturile de salvare au fost suspendate temporar din cauza gazelor toxice emanate de vulcan.

Peste 1.000 de pompieri, poliţişti şi militari au fost mobilizaţi începând de ieri pentru a salva alpiniştii blocaţi pe versanţii vulcanului Ontake, din centrul Japoniei.

Vulcanul a intrat în erupţie brusc, sâmbătă, când peste 300 de alpinişti se aflau pe munte. O parte dintre ei au reuşit să coboare la timp sau să se refugieze în cabane şi temple, de unde aşteaptă să fie recuperaţi de echipele de intervenţie.

Turiştii aflaţi pe munte au surprins momentul erupţiei. În imaginile postate pe internet se vede cum o coloană înaltă de fum negru şi cenusă se înalţă din vulcan.

Erupţie vulcanică în centrul Japoniei: O persoană a murit, peste 30 de RĂNIŢI şi trafic aerian DEVIAT

Coborârea lor a început duminică dimineaţă, alături de echipele de salvare. Cel puţin două persoane au suferit fracturi. Unii excursionişti au fost urcaţi în elicoptere ale armatei pe care guvernul le-a trimis pe teren la ordinul premierului Shinzo Abe. 

Dinspre Otaki, un mic oraş situat în prefectura Nagano unde s-au adunat ziariştii, duminică dimineaţă se putea vedea în continuare o coloană de fum ieşind din vulcan, însă erupţia violentă a încetat, potrivit unui fotoreporter al AFP. 

Sâmbătă, televiziunile au difuzat imagini cu nori mari de fum deasupra muntelui Ontake care este o destinaţie populară pentru excursioniştii din Japonia. Cenuşa s-a ridicat la o altitudine de peste 10.000 de metri, astfel că a fost interzis accesul avioanelor în zonă. 

Ultima erupţie majoră a muntelui Ontake s-a produs în 1979, când vulcanul a aruncat peste 200.000 de tone de cenuşă, potrivit presei locale. O erupţie de mai mică amploare a avut loc în 1991 şi, de asemenea, acest vulcan este responsabil pentru mai multe cutremure produse în anul 2007.