Una dintre cele mai sângeroase zile din ultimele şapte luni în Egipt

Cel puţin 29 de persoane au fost ucise sâmbătă în confruntări, în cursul unor manifestaţii din Egipt, unde islamişti şi simpatizanţi ai puterii, susţinuţi de armată, au defilat sărbătorind trei ani de la revolta din 2011, când Hosni Mubarak a fost îndepărtat de la putere.

26 ian. 2014, 07:41
Una dintre cele mai sângeroase zile din ultimele şapte luni în Egipt

De asemenea, cel puţin 168 de persoane au fost rănite, iar peste 700 de manifestanţi au fost arestaţi.

Este vorba de una dintre cele mai sângeroase zile din ultimele şapte luni în Egipt, ţara fiind profund divizată şi afectată de proteste violente după destituirea de către armată, la 3 iulie, a preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Mai mulţi militari şi poliţişti au fost mobilizaţi, în special, în Piaţa Tahrir din Cairo, epicentrul revoltei din 2011, notează Mediafax.

În capitală, sute de manifestanţi au fost dispersaţi de poliţie cu ajutorul gazelor lacrimogene.

„Jos armata!”, „Poporul vrea căderea regimului”, au scandat sâmbătă sute de susţinători ai lui Morsi.

„Sunt aici pentru a susţine armata şi poliţia”, a afirmat din partea sa un opozant al lui Morsi, Sayyed Abdallah.

Noi atentate împotriva poliţiei

„Poporul cere ca Fraţii Musulmani să fie executaţi”, au scandat manifestanţi care fluturau portete ale generalului Abdel Fattah al-Sissi, care şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2014.

Potrivit autorităţilor, 12 persoane au fost rănite sâmbătă, în urma a două atentate atentate care au vizat poliţia.

Un atentat cu maşină-capcană vizând o bază a poliţiei s-a soldat cu cel puţin nouă răniţi, la Suez, în nord-estul Egiptului, potrivit Ministerului egiptean de Interne, care a dezminţit o informaţie anterioară potrivit căreia atacul a fost comis cu rachetă.

„Regimul (de la Cairo) dispune de o susţinere considerabilă. Majoritatea cetăţenilor se implică activ în viaţa politică”, a apreciat Michael Hanna, expert al grupului de reflecţie The Century Foundation, care are sediul în Statele Unite.

„Totuşi, încă există focare de rezistenţă şi el (regimul) a ales o reprimare violentă” a acestora, a adăugat expertul.