Cele mai frumoase şi mai renumite temple din Japonia GALERIE FOTO

Pavilioane clădite în stil asiatic, statui impunătoare şi grădini cu peisaje deosebite întrunesc simbolurile unui stil de viaţă plin de calmitate, linişte, meditaţie şi credinţă.

13 mart. 2012, 09:25

Kinkakuji sau „Pavilionul de Aur” se află în Kyoto. Este la propriu o clădire din aur, şi anume din cele trei etaje, cele două superioare sunt acoperite cu aur. Acestă clădire a fost construită în anul 1397, din ordinul shogun-ului Ashikaga Yoshimitsu. Fiul acestuia l-a transformat mai târziu într-un templu Zen al şcolii Rinzai. În pavilionul templului au fost păstrate relicve ale lui Buddha. Pe acoperişul clădirii se află o pasăre phoenix chinezească, numită fenghuang. O grădină deosebită înconjoară templul, iar în faţa acestuia se află un lac („Lacul Oglindă”), în care se găsesc insuliţe şi pietre care simbolizează legenda budistă a creaţiei.

 

Ginkakuji sau „Pavilionul de Argint” este un alt templu din Kyoto, care a fost realizat în anul 1476 de shogunul Ashikaga Yoshimasa, nepotul shogun-ului, care a construit „Pavilionul de Aur”, pentru a rivaliza cu acesta. În comparaţie cu „Pavilionul de Argint”, acesta nu a fost nici pe departe acoperit cu argint şi asta din cauza intensificării războiului Onin. Acest templu a reprezentat un loc de relaxare si de retragere pentru întemeietorul său. Frmuseţea peisajului în care se oglindeşte templul este răpitoare. Templu are şase clădiri adiacente, grădini de nisip, iar o atractie deosebită este o gramada de nisip care reprezinta Muntele Fuji, păduri de bambus şi lacul cu insuliţe şi podeţuri. Toate aceste elemente întregesc cadrul armonios al templului.

Templul budist Kiyomizudera reprezintă una dintre cele mai importante atracţii turistice ale fostei capitale a Japoniei, şi anume Kyoto. Templu a fost construit în anul 798, însă clădirile actuale restaurate, sunt din 1633. Numele templului vine de la cascada care se află în apropierea acestuia. Kyomizu înseamnă „apă pură”. Se spune că, daca cineva bea apă din această cascadă va fi sănătos, va avea succes şi o viaţă lungă. Clădirea principală are în componenţa sa o terasă mare, susţinută de piloni şi care oferă o privelişte de vis asupra oraşului Kyoto. În perioada Edo (1600-1868), se spunea că dacă săreai de pe terasa pavilionului, ţi se va îndeplini dorinţa. Templul conţine şi câteva altare shintoiste. Altarul Jishu-jinja a fost ridicat zeului iubirii, Okuninushino-Mikoto. Două pietre ale dragostei au fost amplasate aici la o distanţă de 18 metri. Se spune că dacă o persoană va reuşi să străbată distanţa dintre cele două pietre cu ochii închişi, îşi va găsi perechea.

Ryoanji sau „Templul Dragonului Paşnic” reprezintă un alt templu care a fost construit în Kyoto. Acesta este renumit pentru grădina cu cele 15 pietre. Se spune că din orice parte ai privi, nu poţi vedea decât 14 pietre. Persoana care ajunge să le poată vedea pe toate 15, este aceea care atinge starea de cunoaştere supremă.

Sanjuusangendo sau „Sala cu treizeci şi trei de spaţii între coloane” este un alt templu budist din fosta capitală niponă. Numele său prezintă arhitectura pavilionului principal. Atracţia principală a templului o constituie statuia zeului Kannon, zeul cu 1.000 de braţe, dar şi cele 1.000 de statui, copii ale zeului Kannon, care au fost construite în mărime naturală şi care sunt aşezate împrejurul statuii principale, formându-se astfel 10 rânduri şi 50 de coloane.