Ungaria propune UE trimiterea unei forţe la frontierele Greciei pentru a opri valul de imigranţi

Ungaria a propus Comisiei Europene să trimită, împreună cu Grecia, o forță comună care să protejeze frontierele acestei țări - și implicit ale Europei - asaltate de valul de imigranți ilegali, a anunțat duminică ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

13 sept. 2015, 20:24
Ungaria propune UE trimiterea unei forţe la frontierele Greciei pentru a opri valul de imigranţi

Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, a salutat decizia Germaniei de a restabili temporar controalele la granițele ei, dar a insistat că este nevoie şi de alte măsuri pentru ca Europa să-și poată apăra frontierele. El a subliniat că Grecia este incapabilă să-și protejeze propriile frontiere, care sunt și frontierele externe ale Uniunii Europene, și astfel refugiații reușesc să pătrundă în Europa, motiv pentru care UE trebuie să se implice.

Citeşte şi Klaus Iohannis, după o discuţie cu preşedintele CE: „România respinge cotele obligatorii”

Ministrul Szijjarto consideră de asemenea că toate statele blocului comunitar ar trebui să participe la această forță, asigurând că „Ungaria este dispusă să ia parte într-un mod masiv„. El nu a oferit însă detalii cum ar putea țara sa contribuie la o astfel de misiune, care, având în vedere că refugiații ajung în Grecia pe cale maritimă, ar trebui să fie în special o operațiune navală, iar Ungaria — ţară fără ieșire la mare — nu dispune de forţe navale.

Citeşte şi Slovacia vrea să blocheze prin veto, la Consiliul JAI, impunerea cotelor obligatorii de refugiaţi

Și premierul ungar Viktor Orban a declarat anterior că, în conformitate cu regulamentul de la Dublin (ce reglementează examinarea cererilor de azil în Europa), problema refugiaților trebuie rezolvată pe teritoriul Greciei, care este prima țară din Schengen unde aceștia ajung, iar dacă autoritățile de la Atena nu pot îndeplini această sarcină, atunci UE trebuie să le sprijine, inclusiv cu forţe de apărare a graniţelor.