Ungaria vrea să îşi vândă vechile tancuri şi avioane de vânătoare sovietice

Ungaria, fost membru al Pactului de la Varşovia şi membru al NATO din 1999, se pregăteşte să scoată la vânzare vechile sale tancuri şi avioane de luptă de fabricaţie sovietică, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Budapesta, citat de AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
01 iul. 2013, 14:42
Ungaria vrea să îşi vândă vechile tancuri şi avioane de vânătoare sovietice

‘Ministerul Apărării se aşteaptă la încasări de câteva miliarde de forinţi (1 euro=294 forinţi) în a doua parte a anului, pentru echipamentele sale de luptă nefolosite’, a spus Zoltan Borbiro, secretar de stat la Ministerul Apărării, citat de agenţia de presă ungară MTI.

‘În afară de echipamente şi uniforme militare, vom vinde avioane de vânătoare MIG-29 şi tancuri T-72’, a adăugat Borbiro. ‘De la reforma din 1990, armata ungară este profesionistă şi modernă – la serviciul militar obligatoriu s-a renunţat în 2004 – şi o parte din maşinile noastre nu mai sunt compatibile cu normele NATO’, a precizat secretarul de stat.

Armata profesionistă ungară numără circa 19.000 militari, faţă de aproape 140.000 în fostul regim comunist.

Zoltan Borbiro a adăugat că echipamentele sunt în stare foarte bună, însă întreţinerea lor costă foarte mult. ‘Vânzarea nu va fi uşoară’, a spus oficialul ungar, adăugând că nu vor fi uşor de vândut 24 de avioane MIG-29 pe o piaţă second-hand pe care există circa 800. El a precizat că Rusia are drept de veto asupra potenţialului cumpărător.

În 2005, Ungaria a oferit armatei irakiene 77 din cele 180 de tancuri T-72 ale sale.