Unirea cu România: Numărul localităţilor din Republica Moldova care au semnat Declaraţia a ajuns la 40

Numărul localităţilor din Republica Moldova care au semnat Declaraţia de Unire cu România a ajuns la 40, iar Străşeni devine prmul raion care a adoptat un document în acest sens, relatează site-ul Unimedia.

22 feb. 2018, 09:56
Unirea cu România: Numărul localităţilor din Republica Moldova care au semnat Declaraţia a ajuns la 40

Optsprezece (18) dintre cei 33 de consilieri raionali din Străşeni au semnat miercuri Declaraţie de Unire. Totodată, localităţile Negreşti şi Tătăreşti au aderat la acest obiectivul comun.

„Prin această declaraţie de Unire, noi manifestăm dorinţa de a reveni la patria mamă, pentru a redeveni cetăţeni români, statut pe care l-am pierdut ca urmare a ocupării sovietice”, a declarat primarul din Negreşti, care a adăugat că iniţiativa le-a aparţinut localnicilor.

Autorităţile locale din Republica Moldova care au votat Declaraţii de Unire le cer decidenţilor de la Bucureşti ca în anul 2018 – la Centenarul Marii Uniri din 1918 – să fie eliminată graniţa de la Prut.

 Potrivit iniţiatorilor, declaraţia va ajunge la preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, la Guvernul României, dar şi la toţi parlamentarii şi politicienii care se pot implica în această acţiune.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a spus în repetate rânduri că o unire cu România nu poate fi admisă, reiterând ideea declarării în afara legii a cetăţenilor care susţin lichidarea statalităţii Republicii Moldova. Dodon s-a declarat îngrijorat de atitudinea premierului şi a preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, despre care şeful statului consideră că promovează o unire cu România.