UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE. Program special pentru mijloacele de transport ale RATB, marţi 24 ianuarie. Cum vor circula tramvaiele

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE. Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a anunţat că mijloacele de transport în comun vor circula în ziua de marţi, 24 ianuarie 2017, după un program special. 

23 ian. 2017, 10:48
UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE. Program special pentru mijloacele de transport ale RATB, marţi 24 ianuarie. Cum vor circula tramvaiele

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE. Cu ocazia sărbătoririi „Unirii Principatelor Române”, în data de 24 Ianuarie 2017, zi de sărbătoare națională, liniile de transport public vor funcționa după un program de circulație corespunzător unei zile de duminică, a anunţat RATB. 

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

CITEŞTE ŞI Parcul auto al RATB va avea 30% autovehicule ecologice. Proiectul pentru construirea a 100 km de piste de biciclete, DEBLOCAT

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE. Procesul, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii, informează wikipedia.org. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE. La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.