Unitatea de Arşi de la Spitalul Floreasca nu este funcţională. Parchetul a fost sesizat (Raport Ministerul Sănătăţii)

Corpul de control al Ministrului Sănătăţii a concluzionat într-un raport că Unitatea de Arşi de la Spitalul Floreasca nu este pe deplin funcţională şi a sesizat Parchetul pentru raportările false şi pentru decontarea unor cheltuieli cu dotarea unităţii.

24 mai 2016, 13:53
Unitatea de Arşi de la Spitalul Floreasca nu este funcţională. Parchetul a fost sesizat (Raport Ministerul Sănătăţii)

Corpul de control al Ministrului Sănătății a efectuat un control la Unitatea de Arşi de la Spitalul Floreasca între 26 şi 29 aprilie. În urma controlului, reprezentanţii ministerului au stabilit că „Unitatea de îngrijire a arșilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgență (Floreasca) nu este încă funcțională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului și a inaugurărilor oficiale efectuate în ultimele luni”.

Raportul enumeră deficienţele găsite în timpul controlului:

             – personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în  interiorul Unității de îngrijire a arșilor gravi, unii dintre aceștia fiind angajați în activitatea altor secții (chirurgie plastică, ATI);

            – nu este prevăzută o evacuare în caz de incendiu a Unității de îngrijire a arșilor gravi;

            – lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav în Unitatea de îngrijire a arșilor gravi precum și procedurile și protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul Unității de îngrijire a arșilor gravi;

            – sala de operație a Unității de îngrijire a arșilor gravi este complet dotată și funcțională;

            – Barocamera nu este montată, nefiind funcțională;

            – instalația de aer condiționat a Unității de îngrijire a arșilor gravi nu funcționează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav;

            – rezervele de un pat în număr de 6 (șase) sunt dotate corespunzător unei bune funcționări a unității, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea și tratarea pacienților arși;

            – saloanele din afara Unității de îngrijire a arșilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiții legale și depozitarea lor în magazia unității sanitare.

De asemenea, „Barocamera unităţii nu este funcțională și nici instalată, cu toate că exista proces verbal de recepție a acesteia și proces verbal de punere în funcțiune și de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii. În plus, barocamera a fost deja achitată, pe baza presupusei puneri în funcțiune”, se precizează în comunicatul ministerului.

În urma controlului, reprezentanţii ministerului au sesizat Curtea de Conturi, dar şi Parchetul, pentru a raportarea falsă a punerii în funcţiune a Barocamerei şi decontarea cheltuielilor aferente:

  • Informarea Curții de Conturi a României, pentru deficiențele consemnate în prezentul raport de control,
  • Sesizarea ANAP pentru posibile nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentației de atribuire a contractului de achiziție aparatură medicală pentru Unitatea de îngrijire a arșilor gravi și
  • sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București, pentru posibile fapte de natură penală, având în vedere întocmirea nereală a procesului verbal de punere în funcțiune a Barocamerei și plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL. 
Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, prof. univ. dr. Ioan Lascăr, declara pe 8 mai, la mai bine de o săptămână după controlul Ministerului, că Secția de Arși de la Spitalul de Urgență Floreasca din București, investiție „deosebit de costisitoare”, este perfect funcțională. Conducerea Spitalului Floreasca a susţinut în repetate rânduri că în această secţie au fost operate inclusiv victime de la Colectiv.

„Avem în rezolvare, în prezent, primele trei cazuri. A fost o naștere dificilă și costisitoare. A durat 16 ani pentru a crea o structură cu totul nouă în România, cu o dotare specifică materială și umană de vârf. Extrem de costisitoare pentru că un bolnav ars reprezintă cel mai complex și mai costisitor tip de pacient. Fiind o structură absolut nouă, a fost necesară și profesionalizarea personalului medical ce o deservește”, declara Ioan Lascăr pe 8 mai. 

Citeşte şi: Medicul Ioan Lascăr: Secţia de Arşi de la Floreasca este perfect funcţională

Şi Corpul de control al Prim-Ministrului a solicitat documente privind Secţia de Arşi de la Spitalul Floreasca, tot la începutul lunii mai. Reprezentanţii guvernului aveau documente care arătau neconcordanţe între declaraţiile şefilor spitalului, care spuneau că au fost făcute operaţii în Unitatea de Arşi, şi rapoarte ale aceluiaşi spital, care precizau că nu s-au făcut operaţii.

„Fata de informatiile comunicate in cadrul conferintei de presa din data de 4 mai 2016 a Ministerului Sanatatii, prezentam documentele emise de catre Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca in cadrul controlului Corpului de Control al Prim Ministrului cu privire la interventia de urgenta in urma tragediei de la clubul „Colectiv”, in ceea ce priveste functionarea si utilizarea efectiva a Unitatii de Arsi Grav din aceasta unitate.

Corpul de Control va analiza in continuare neconcordantele constatate cu privire la utilizarea Unitatii de Arsi Grav si va sesiza organele de cercetare penala daca va avea indicii privind existenta unor declaratii false din partea reprezentantilor Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca”, a scris Corpul de Control al Prim-Ministrului pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Documente în care Spitalul Floreasca susţine că a făcut zeci de operaţii în Unitatea de Arşi, suspectate de fals