Uniunea Europeană ar putea extinde interdicţia importurilor de carne de pasăre de la cel mai mare exportator din lume

Uniunea Europeană (UE) va extinde probabil interdicţia privind importurile de carne de pasăre procesate de firma braziliană BRF SA - cel mai mare exportator de pui din lume - conform unui articol apărut într-un ziar local, Folha de S. Paulo.

RomaniaTV.net
16 apr. 2018, 07:00
Uniunea Europeană ar putea extinde interdicţia importurilor de carne de pasăre de la cel mai mare exportator din lume

În prezent, UE nu permite intrarea în spaţiul comunitar a cărnii de pasăre procesată în trei dintre fabricile BRF din Brazilia, care sunt investigate de autorităţi pentru că nu ar fi efectuat testele de siguranţă alimentară.

Conform informaţiilor publicate de Folha de S. Paulo, oficialii europeni ar putea extinde interdicţia la toate fabricile BRF din Brazilia. O decizie este aşteptată săptămâna viitoare, după o întâlnire a reprezentanţilor UE cu oficialii brazilieni, transmite Reuters.

Senatorul brazilian Cidinho Santos, membru al grupului care a venit la Bruxelles pentru a se întâlni cu oficialii UE, a declarat pentru publicaţia braziliană că europenii ameninţă cu interzicerea exporturilor provenite din toate fabricile BRF, chiar şi după explicaţiile şi garanţiile oferite de ministrul Agriculturii, Blairo Maggi.

”Am ieşit pesimist de la întâlnirea cu oficialii UE”, a afirmat Cidinho Santos.

În urma unei investigaţii ample, derulată timp de trei ani în industria de procesare a cărnii din Brazilia, poliţia a acuzat peste 100 de persoane, în special inspectori din sectorul sanitar, că au luat mită pentru a permite vânzarea unor produse expirate, falsificând documentele sau neîndeplinindu-şi atribuţiile legale, transmite Agerpres.

Scandalul a afectat rezultatele financiare ale BRF, care a înregistrat anul trecut pierderi de un miliard de reali (292,19 milioane de dolari), iar acţionarii au cerut schimbarea conducerii.

Poliţia braziliană a lansat în 17 martie 2017 operaţiunea ”Weak Flesh”, efectuând raiduri în şapte state unde îşi desfăşoară activitatea companiile de procesare a cărnii, pe fondul acuzaţiilor privind mituirea oficialilor din sectorul sanitar pentru ca aceştia să ascundă condiţiile neigienice în care firmele îşi desfăşurau activitatea. Sunt implicate în scandal şi cele mai mari companii de procesare a cărnii din lume, JBS SA şi BRF SA. Acestea au dezminţit acuzaţiile.

Brazilia este cel mai mare producător de carne de vită şi de pui din lume. În 2016, statul latino-american a exportat carne de pasăre în valoare de 6,9 miliarde de dolari şi carne de vită în valoare de 5,5 miliarde de dolari.