Uniunea Europeană încearcă să salveze Acordurile Schengen privind libera circulaţie a persoanelor

Uniunea Europeană este angajată într-o 'cursă contracronometru' pentru a salva Acordurile Schengen privind libera circulație a persoanelor, a avertizat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk.

12 nov. 2015, 15:18
Uniunea Europeană încearcă să salveze Acordurile Schengen privind libera circulaţie a persoanelor

‘Salvarea Schengen este o cursă contracronometru și suntem hotărâți să câștigăm. Modalitatea prin care putem câștiga este să acționăm pentru a implementa toate deciziile pe care le-am luat deja’, a declarat Donald Tusk în capitala malteză La Valletta, la sfârșitul summitului UE-Africa consacrat problemei migrației.

Miercuri, Slovenia a început să ridice un gard de sârmă ghimpată la granița cu Croația, pentru a controla mai bine fluxul de migranți, ce continuă să treacă în fiecare zi cu miile această graniță în drumul lor către vestul Europei, iar Suedia a reintrodus controalele la frontiere.

Citeşte şi Oficial german: România îndeplineşte condiţiile pentru Schengen, dar corupţia rămâne o piedică

‘Dați-mi voie să spun că evoluțiile recente din Germania, Suedia, Slovenia și din alte țări arată cu cea mai mare claritate presiunea uriașă cu care se confruntă statele membre’, a declarat Tusk după două zile de discuții cu liderii europeni și africani în capitala malteză.

‘Salvarea Schengen este o cursă contracronometru’, a adăugat el, subliniind că un control corespunzător al frontierelor externe ale Europei este principala prioritate. ‘Nu am nicio îndoială că fără un control eficient al frontierelor externe regulile Schengen nu vor rezista’, a spus Tusk.